Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenorganisaties slaan alarm om hoge warmtetarieven

23-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2145 keer bekeken
  •  
Verwarming 1127

Ondanks dat het maximumtarief dat warmteleveranciers in rekening mogen brengen fors omhoog gaat, is het niet de bedoeling dat warmtebedrijven hun prijzen ook daadwerkelijk zover verhogen. Dat is de waarschuwing die Autoriteit Consument & Markt (ACM) meegeeft aan hen.

De maximale tarieven worden door ACM berekend aan de hand van de gasprijs. Doordat die flink gestegen is, wordt het maximale tarief ook fors hoger; 67 procent maar liefst. Toch doet ACM een oproep aan leveranciers om hun tarieven niet zover te verhogen. Een gemiddeld huishouden zou dan namelijk 2542 euro kwijt zijn aan warmte in 2022, ten opzichte van 1523 euro dit jaar. 

Warmtenet: consument kan niet overstappen

Dat de prijsstijging beperkt blijft tot het noodzakelijke is vooral belangrijk in het geval van consumenten die aangesloten zijn op een warmtenet voor blok- of stadsverwarming. Zij kunnen namelijk niet overstappen naar een concurrent, aldus de waakhond. ACM roept de warmteleveranciers daarom om enkel te verhogen als dat noodzakelijk is. Bij vermoeden dat dit niet zo is, gaat ACM onderzoek doen om te zien of een dergelijk bedrijf de machtspositie heeft misbruikt. 

In gesprek met warmteleveranciers

Naast ACM, hebben ook Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Woonbond laten weten dat zij geschrokken zijn van de hoogte van het nieuwe maximumtarief. De belangenorganisaties willen daarom dat het ministerie van Economische Zaken in gesprek gaat met warmteleveranciers.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt in een reactie: "Wat ons betreft stijgen de prijzen niet méér dan de hoogte van de overheidscompensatie voor de hogere energienota. Als warmteleveranciers hierdoor aantoonbaar financieel in de knel komen, moet de overheid hulp bieden."

Nieuwe rekenmethode

De belangenorganisaties willen verder dat een nieuwe rekenmethode in het leven wordt geroepen die los staat van de gasprijs. Daarbij moet het rekenmodel gebaseerd worden op de werkelijke gemaakte kosten van warmtebedrijven. Branchevereniging Energie-Nederland heeft laten weten daar ook voorstander van te zijn.De belangenorganisaties pleiten er al langer voor dat de prijzen van warmtenetten losgekoppeld worden van de gasprijzen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!