Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenorganisaties slaan alarm om hoge warmtetarieven

23-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2120 keer bekeken
  •  
Verwarming 1127

Ondanks dat het maximumtarief dat warmteleveranciers in rekening mogen brengen fors omhoog gaat, is het niet de bedoeling dat warmtebedrijven hun prijzen ook daadwerkelijk zover verhogen. Dat is de waarschuwing die Autoriteit Consument & Markt (ACM) meegeeft aan hen.

De maximale tarieven worden door ACM berekend aan de hand van de gasprijs. Doordat die flink gestegen is, wordt het maximale tarief ook fors hoger; 67 procent maar liefst. Toch doet ACM een oproep aan leveranciers om hun tarieven niet zover te verhogen. Een gemiddeld huishouden zou dan namelijk 2542 euro kwijt zijn aan warmte in 2022, ten opzichte van 1523 euro dit jaar. 

Warmtenet: consument kan niet overstappen

Dat de prijsstijging beperkt blijft tot het noodzakelijke is vooral belangrijk in het geval van consumenten die aangesloten zijn op een warmtenet voor blok- of stadsverwarming. Zij kunnen namelijk niet overstappen naar een concurrent, aldus de waakhond. ACM roept de warmteleveranciers daarom om enkel te verhogen als dat noodzakelijk is. Bij vermoeden dat dit niet zo is, gaat ACM onderzoek doen om te zien of een dergelijk bedrijf de machtspositie heeft misbruikt. 

In gesprek met warmteleveranciers

Naast ACM, hebben ook Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Woonbond laten weten dat zij geschrokken zijn van de hoogte van het nieuwe maximumtarief. De belangenorganisaties willen daarom dat het ministerie van Economische Zaken in gesprek gaat met warmteleveranciers.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt in een reactie: "Wat ons betreft stijgen de prijzen niet méér dan de hoogte van de overheidscompensatie voor de hogere energienota. Als warmteleveranciers hierdoor aantoonbaar financieel in de knel komen, moet de overheid hulp bieden."

Nieuwe rekenmethode

De belangenorganisaties willen verder dat een nieuwe rekenmethode in het leven wordt geroepen die los staat van de gasprijs. Daarbij moet het rekenmodel gebaseerd worden op de werkelijke gemaakte kosten van warmtebedrijven. Branchevereniging Energie-Nederland heeft laten weten daar ook voorstander van te zijn.De belangenorganisaties pleiten er al langer voor dat de prijzen van warmtenetten losgekoppeld worden van de gasprijzen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

gerardvantol
gerardvantol24 dec. 2021 - 21:59

Is volgens het aloude Rutte beleid. Alles waar de mensen niet buiten kunnen extreem duur maken, desnoods gooien ze er een belastingverhoging tegen aan. Maar het leven moet en zal voor met name de ouderen en minderbedeelden bijn onleefbaar te worden gemaakt. Die nemen alleen maar plaats in die ook aan multinationals en gelukszoekers gegeven kan worden.

pierla
pierla24 dec. 2021 - 19:08

Wanneer je bij een energieleverancier een vast contract hebt voor b.v. 3 jaar kan dan toch tijdens de looptijd van die 3 jaar, het tarief verhoogd worden?

harrybre
harrybre24 dec. 2021 - 16:22

Er is maar één alternatief voor stadsverwarming: een warmtepomp. WEn dan niet één, die al stopt bij een buitentemp. van +4C, doch een, die doorgaat tot -10C of zelfs -15C als bijv. de Vaillant serie. Kost wel een € 10.000 voor verwarming en warm water. Kan je heel wat isolatiemateriaal voor kopen. En het gros is zelf aan te brengen, c.q. een handige kennis, familielid, buur enz. En verder: isoleren, isoleren, isoleren en.. juist: isoleren. Bij ons was berekend een warmteverbruik van 135GJ per jaar, doch de werkelijkheid zit op 70 GJ per jaar gemiddeld. Dit x € 23/GJ = € 1495 per jaar gemiddeld

Helen 66
Helen 6624 dec. 2021 - 12:57

Met een opgelegd warmtenet door je Gemeente ben je sowieso gebonden en kun je niet meer overstappen naar een andere energieleverancier met aantrekkelijker tarieven. Als je er onderuit kunt, dan beslist doen.

t.de.jager
t.de.jager24 dec. 2021 - 11:11

De (r)overheid moet maar eens een jaar de belastingen op energie laten vallen.

1 Reactie
harrybre
harrybre24 dec. 2021 - 16:24

De energiebelasting is een van de vele inkomstenstromen in de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel 's Rijs Schatkist genaamd. Minder inkomsten betekent OF ergens bezuinigen OF elders belasting verhogen.

frans1972
frans197223 dec. 2021 - 16:18

Ik bwn benieuwd hoe het bij mij gaat ik heb blok verwarming en daarnaast nog gas en elektriciteit van energiedireckt Heb bij de woningbouw vereniging gevraagd hoe het zit met de blok verwarming maar daar konden ze geen antwoord op geven en of ik gecompliceerd word zal wel niet zal wel gelijk in de zak van deze energie leverancier ver dwijnen van enerdiedirect heb ik wel bericht gekregen van de compositie dus afwachten volgend jaar hoe dit gaat worden met de blok verwarming

1 Reactie
harrybre
harrybre24 dec. 2021 - 16:25

Wees blij, dat Energie Direct nog leeft met hun hoge inkoopprijzen voor energie. Gaan ze failliet, heeft u een veel groter probleem.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!