Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond vraagt ING plannen te staken

13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_Consumentenbond_2_01.jpg
De Consumentenbond wil dat ING onmiddellijk stopt met het plan om klantinformatie met derden te delen. Dat schrijft directeur Bart Combée van de Consumentenbond in een deze week verstuurde brief aan ING-directeur Nick Jue.
'Exact toestemming geven kan niet'
ING maakte maandag bekend dat het de betaalgegevens van klanten aan bedrijven wil verstrekken, die dan op maat gesneden advertenties kunnen gaan aanbieden. De bank stelt dat klanten vooraf om toestemming wordt gevraagd om de persoonlijke gegevens te gebruiken. Maar volgens Combée is het ,,vrijwel onmogelijk om glashelder duidelijk te maken waar iemand exact toestemming voor geeft''.
Privacyregels
Eerder deze week reageerde de Consumentenbond al afwijzend op het voornemen van ING. Volgens de belangenorganisatie is het plan in strijd met de bestaande privacywetgeving en de gedragscode van banken. Combée heeft ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een brief geschreven, met het verzoek om het beschikbaar stellen van klantgegevens aan derden en activiteiten ten behoeve daarvan onmogelijk te maken.
Kritiek
Het plan van ING oogstte de afgelopen dagen wegens de privacygevoeligheid ervan meer kritiek, op sociale media en ook vanuit de politiek. Donderdag liet ook Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), zich er kritisch over uit. ING krijgt nog wel een kans om de toezichthouder ervan te overtuigen dat het voorstel een goed idee is.
Reactie
Een woordvoerder van ING zei donderdag dat de brief van de Consumentenbond is ontvangen. ,,Deze zal in de overwegingen worden meegenomen'', was het enige dat de zegsman erover wilde zeggen. Maandag stelde de bank zich nog op het standpunt dat alle kritiek ,,vooralsnog geen aanleiding is om het plan te veranderen’’. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!