Kassa

Consumentenbond: Veel energieleveranciers slecht bereikbaar voor klanten

12-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2027 keer bekeken
  •  
bellen_slider

Meer dan de helft van de energieleveranciers is niet goed bereikbaar voor klanten, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 32 van de bedrijven. Zo hebben ze geen telefonische klantenservice of is er geen e-mailadres waar klanten hun vragen naartoe kunnen sturen. Daardoor heerst er “onrust onder consumenten omdat ze hun vragen niet kwijt kunnen bij hun leverancier.”

De Consumentenbond wijst erop dat de regels sinds mei vorig jaar zijn aangescherpt voor bedrijven. "Die moeten op een duidelijke en begrijpelijke manier op zijn minst een e-mailadres en telefoonnummer bieden aan hun klanten."

Ontbrekend e-mailadres of telefoonnummer op websites

Veertien van de bekeken energiebedrijven hadden geen e-mailadres voor klanten en bij vier ontbrak een telefoonnummer. Nog eens twee bedrijven gaven alleen een telefoonnummer als daar via de chatbot om gevraagd werd. "Dat is te onduidelijk."

Sommige leveranciers bieden in plaats van een e-mailadres de mogelijkheid om een vraag te stellen via een contactformulier. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, vindt dat onvoldoende. 

“Als je een vraag via zo'n formulier stuurt, heb je vaak geen bewijs dat je het hebt verstuurd en wanneer. Bovendien is het bij veel contactformulieren niet mogelijk om bijlages mee te sturen.”

“Consumenten melden dat ze vragen niet kwijt kunnen bij leveranciers”

Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van "een klachtenstroom" van consumenten. "Er heerst veel onrust onder consumenten door de steeds wisselende en hoge energieprijzen en het prijsplafond voor energie. Dat roept vragen op, maar consumenten melden ons dat ze die niet kwijt kunnen bij hun leverancier", aldus Molenaar. 

Energieleveranciers worden opgeroepen hun contactmogelijkheden te verruimen en "alsnog aan de wettelijke eisen te voldoen". ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Roven
Roven17 jan. 2023 - 16:51

Al 44 jaar klant bij ENECO sinds 2021 is het signaal die de dubbel tariefmeter aanstuurt uitgezet wat als resultaat geeft dat alleen één teller wordt gebruikt en dan als hoog tarief wordt verrekent. Al jaren ben ik gewend om alle karweitjes met stroom verslinders in avond of weekend uren te doen, na bellen met ENECO wordt ik door gestuurd naar Stedin omdat volgens de klantenservice van ENECO die niet kan weten wat voor meter er bij mij aanwezig is, krijg kort geleden een email om de meterstanden door te geven voor gas en elektriciteit gevraagd wordt de TWEE tellers te noteren!? En ENECO wist niet wat voor telwerk in mijn meter zit! Zie nu overal dat er in de piekuren als mogelijk is minder stroom te verbruiken dat was voor mij altijd een sport nu niet meer waarom zou ik het nog doen de stimulans is weg.

Ad007
Ad00714 jan. 2023 - 14:25

Al klant van CoolBleu heb ik dat ervaren. ja je moet volhouden Tot 3 keer toe geprobeerd. Eerste dag Uur aan de telefoon, mijn telefoon leeg. 2e dag 45 minuten en dan een gesprek. alles geregeld denk je dan. 3e keer telefoon eerst helemaal opgeladen dacht ik bel heel vroeg 35 minuten in de wacht en in een gesprek weer alles uiteindelijk geregeld (eigelijk een onnodig gesprek)

joan
joan13 jan. 2023 - 16:17

Wij zijn bij Vattenfall, en ik had ze gebeld en stond al 35 minuten in de wacht. Ik baalde want het waren mijn belminuten en dan ben je er snel door heen. Dus ik dacht ga chatten, krijg je de chatbox, ook zo fijn pffff, steeds stelde ze de zelfde vragen en ik maar zeggen dat ik een medewerker wilde spreken. Ze ging maar door en toen schreef : hoepel aub op en ...ja oke schreef ze dan ga ik. Toen ben ik de app gaan gebruiken, duurde ook lang. Dus tot overmaat van ramp, Fb opgegaan, en daar even verteld dat ik er mee klaar was en wel een andere ga zoeken die ons over gaat nemen. Wij hebben een variabel contract dus kunnen zo weg. Toen was er wél snel een reactie, en kon ik gaan appen. We zijn er samen uit gekomen, maar wat en gedoe. Ik was zooo kwaad. Waar ik nu achter kwam is: wij hebben geen gas meer m,aar betalen wel het vastrecht voor als er wat fout gaat met onze pelletkachel dat we niet zonder gas komen. En wij hebben de 25% korting. Maar...betalen wij geen vastrecht meer voor het gas, dan is de korting er ook af. Nou daar stond ik wel raar van te kijken hoor. En zo leer je steeds meer.

wim koelewijn
wim koelewijn13 jan. 2023 - 14:36

Dat een emailadres ontbreekt is "mode"...bijna niets is meer bereikbaar per email..da's te gemakkelijk..ze proberen het je zo moeilijk mogelijk te maken....stel dat post.nl per mail zou zijn te bereiken...dan ontploft daar de boel...en da's bij de energieleveranciers ook zo..Bijna nergens is een bedrijf nog op email te bereiken..

J. Blokker
J. Blokker13 jan. 2023 - 11:36

Probeer, sinds 29 december 2022, een energiecontract af te sluiten bij ANWB energie. Loop elke keer weer tegen dezelfde problemen aan. Diverse malen via de site van ANWB energie geprobeerd een contract af te sluiten. Dit blijkt onmogelijk. Dat gaat als volgt, ik log in met mijn ANWB/energie relatie nummer en vraag om een prijs aanbod op basis van het door mij doorgeven jaarverbruik. Ik accordeer het aanbod en wil vervolgens een contract afsluiten, vervolgens vraagt de site om mijn verbruik op jaarbasis zodat ze mij een aanbieding kunnen doen, ik kom geen stap verder. Heb deze procedure inmiddels tien keer getracht te volbrengen, kom geen stap verder. Diverse malen met het nummer 088 -269 22 66 gebeld, wachttijden van een uur zijn standaard, verzoeken mij elke keer om via de ANWB energie whats app foto’s van de meters, inclusief de barcodes van de meters, door te geven. Dat heb ik inmiddels vijf keer gedaan. Hoor daarna niets meer. Ook vandaag weer getracht contact op te nemen via de ANWB energie app. Vriendelijk werd mij verzocht om de foto’s van de meters en barcodes op te sturen. Op mijn vraag wat er vervolgens mee gebeurd had men geen antwoord. Mijn constatering, schriftelijk verwoord in een klacht aan ANWB energie: “ Amateurisme kenmerkt zich door een nieuw product in de markt te zetten en vervolgens niet kunnen leveren “. Ik heb het inmiddels opgegeven. We blijven fijn ENECO ( als energie leverancier de opvolger van het GEB )net zoals de afgelopen decennia.

aad piraat
aad piraat13 jan. 2023 - 10:52

Na voor de derde keer te zijn verzocht voor de in de mail geldende periode meterstanden aan Vattenvall door te geven en dit telkens alleen bij constante herhaling lukte getracht de mail met mijn klacht te beantwoorden. Dit bleek niet mogelijk want de mail was "no reply" . Vervolgens getracht te klagen via de chatbox maar de machine hierachter begreep het niet en verviel in automatische antwoorden. De enige mogelijkheid die werd geboden was een betaalde telefoonlijn en daar wordt naar mijn mening ook door de wachttijden dik aan verdient dus wens ik daar geen gebruik van te maken. Uit eindelijk per twee zinnen mijn na volgende klacht in de chatbox geplaatst. Alvorens dit soort oproepen aan de klant te sturen is het raadzaam er zeker van te zijn dat het systeem werkt. Het is nu de derde oproep aan mij waarop het ondoenlijk is om de standen door te geven. De eerste twee keer kreeg ik bij herhaling te zien dat de meterstanden nog niet nodig waren en nu bij herhaling dat er iets mis ging en ik het later nog maar eens moet proberen. Als klant kan ik u verzekeren dat ik wel meer te doen heb dan oeverloos bezig te zijn met mijn meterstanden. Met vriendelijke groet, Ik denk niet dat dit helpt maar heb mijn gram er een beetje mee gehaald.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!