Kassa

Consumentenbond: Transavia minst flexibel bij annuleren of wijzigen

27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1147 keer bekeken
  •  
transavia vliegtuig 1127

Als het gaat om het wijzigen of annuleren van vliegtickets noemt de Consumentenbond luchtvaartmaatschappij Transavia een stuk minder flexibel dan andere maatschappijen. De bond onderzocht hoe soepel vijftien Europese luchtvaartmaatschappijen zich hierbij opstellen.

Annuleert de aanbieder de vlucht? Dan moet deze de kosten van het ticket binnen zeven dagen terugbetalen. Annuleer je zelf? Dan kunnen luchtvaartmaatschappijen zelf bepalen hoe ze hiermee omgaat. De bond vindt dat consumenten die omboeken of annuleren, vanwege een plotseling negatief reisadvies of verplichte quarantaine bij aankomst, niet op hoge kosten moeten worden gejaagd.

Veel luchtvaartmaatschappijen sinds corona flexibeler bij annulering of omboeken

Sinds corona zijn de meeste luchtvaartmaatschappijen juist flexibeler geworden, stelt de bond. Consumenten kunnen bijvoorbeeld bij Air France en KLM tot aan de dag van vertrek hun ticket kosteloos omboeken of annuleren. Dan kunnen ze hun geld ook terugvragen.

Ook de meeste prijsvechters stellen zich volgens de bond flexibel op. "Bij Pegasus kunnen klanten tot 2 uur voor vertrek hun reis nog gratis wijzigen door van het ticket een zogenoemd open ticket te maken. Het ticket staat dan ‘on hold‘ en de reiziger geeft pas later een nieuwe reisdatum door. Bij Eurowings kunnen klanten zelfs tot 40 minuten voor vertrek hun reis nog uitstellen, onbeperkt, zonder extra kosten."

Transavia rekent 35 euro per persoon voor wijziging ticket

Transavia bungelt onderaan als het gaat om flexibiliteit, aangezien het 35 euro per persoon per reis rekent voor een wijziging. Wel kunnen reizigers bij het boeken van hun vlucht voor 9 euro per ticket kiezen voor flexibele voorwaarden, maar de aanbieder blijft volgens de Consumentenbond minder ruimhartig dan andere maatschappijen. Zo moeten de route en het reisgezelschap gelijk blijven en moet minimaal 48 uur voor vertrek de reis gewijzigd worden.

"Dus consumenten die vlak voor de (terug-)vlucht positief testen op corona, zijn te laat om nog kosteloos te wijzigen", aldus de Consumentenbond. "En ze krijgen geen geld terug als ze hun vlucht annuleren."

Reactie Transavia

Transavia geeft in een reactie aan dat het kiest voor een lage basisprijs. Klanten kunnen daarbij kiezen voor extra flexibiliteit waar zij dat nodig achten. Verder zegt het de kosten voor het omboeken al te hebben verlaagd.

Overigens denkt Transavia dat de door de bond geschetste problemen minder zullen spelen deze zomer. "Met de voortschrijdende vaccinatiegraad en de dalende besmettingen verwachten wij niet dat de kleurcodes door de overheden continu zullen verspringen."
Bron: ANP, Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

M. de Leeuwe
M. de Leeuwe2 aug. 2021 - 8:26

Ik begrijp dat ik een fout heb gemaakt, maar binnen een uur probeer het op te lossen zelfs met hulp van klm. Ik heb een mail gestuurd voor compensatie, jullie zijn niet bereikbaar en het is zeker niet duidelijk een button met annuleren en omboeken in één. Je begrijpt dat ik me niet geholpen voel en een heel naar gevoel aan jullie organisatie structuur over hou. Klm heeft mij geholpen met annuleren en opnieuw boeken, daardoor heb ik geannuleerd. Maar bij hun boeking bleek het bedrag dubbel zo veel dus ik besloot dat niet te doen. Omdat ik op de button annuleren of omboeken drukte met de hulp van mw van klm is mijn vlucht dus geannuleerd, ik kreeg hulp van de mevr van klm omdat dat nummer op de website van transavia staat, zij zijn zelf niet te bereiken..Nu krijg ik gewoon geen geld terug voor een fout die ik binnen een uur wilde herstellen. Ik had Sevilla ipv Valencia in het dropdownmenu aangeklikt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!