Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: Tariefprijzen laadpalen verschillen enorm, soms zelfs in dezelfde straat

  •  
29-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1606 keer bekeken
  •  
laadpaal laadpalen elektrische auto 1127

Dat het tarief dat stekkerautogebruikers betalen voor een laadpaal kan verschillen per stad is niets nieuws, maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit binnen dezelfde stad, en soms zelfs binnen dezelfde straat, enorm verschilt. De Consumentenbond pleit voor meer transparantie, zodat consumenten de laadprijzen kunnen vergelijken en weten waar ze aan toe zijn.

Enorme verschillen tussen steden

De Consumentenbond peilde de laadtarieven in alle Nederlandse steden. In Amsterdam verschilt het tarief binnen sommige straten €0,09 per kWh, in Maastricht €0,17 en in Hoofddorp zelfs €0,28, op een stukje van 200 meter. Dat scheelt €14 op een laadsessie van 50 kWh. Ook tussen steden lopen de tarieven enorm uiteen. In goedkope steden zoals Amsterdam, Den Haag en Nijmegen is het openbare laadtarief gemiddeld €0,33 per kWh. In dure steden zoals Almere en Haarlem betalen consumenten gemiddeld €0,61. 

Weinig transparantie op de markt

Exploitanten van laadpalen zijn wettelijk verplicht om transparant te zijn over hun prijzen, via een sticker of een QR-code op de laadpaal. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Wij checkten tientallen palen, maar QR-codes blijken lang niet altijd te werken. Je komt niet uit bij de tarieven, of je moet je eerst registreren. Dat is omslachtig. Wij vinden dat het laadtarief per kWh direct zichtbaar moet zijn op de laadpaal. Op een sticker of een display."

Gemeente moet ook een rol gaan spelen

In tientallen steden is maar één aanbieder actief. Molenaar: "Wij roepen gemeentes op scherp aan te besteden en bij voorkeur meerdere aanbieders toe te laten die kunnen concurreren. En als er maar één aanbieder is, zou de gemeente in ieder geval het prijsniveau moeten bewaken."

Bron: De Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.