Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond stapt vanwege ‘woekerrentes’ Santander naar Kifid

19-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
917 keer bekeken
  •  
bank_47.jpg

Omdat kredietverstrekker Santander structureel weigert om klanten te compenseren voor te hoge rentes op leningen, stapt de Consumentenbond met enkele gedupeerden naar het financiële klachteninstituut, Kifid. Dat meldt de Telegraaf donderdag. 

Santander wijst consumenten die om compensatie vragen al tijdenlang consequent af. Naar schatting tienduizenden klanten van dit concern krijgen daardoor niet de compensatie waarop zij recht hebben, meldde Kassa eerder dit jaar al.

Met de procedure bij het Kifid hoopt de Consumentenbond dat Santander-dochter Consumer Finance wil praten over financiële compensatie voor alle klanten. Tot op heden lijkt er volgens Consumentenbond-directeur, Sandra Molenaar, sprake van “een soort radiostilte” bij de Spaanse bank. Contact leggen lukt niet. Santander liet woensdag aan de Telegraaf weten dat ze niet bekend zijn met de stap van de Consumentenbond naar het Kifid.

Consumentenbond positief over uitkomst

Molenaar is positief gestemd over de procedure bij het Kifid. Volgens haar heeft het financiële klachteninstituut al vaker in dit zogenoemde woekerrentedossier uitspraken gedaan die positief uitpakte voor benadeelde klanten van andere banken zoals Rabobank, ING en ABN Amro.

Rentes niet verlaagd

Santander was naast ABN Amro één van de grootste aanbieders van consumptieve kredieten met variabele rentes in Nederland. Maar in hun manier van handelen ging er het een en ander fout. Volgens Molenaar verhoogden Santander de rente op leningen wel meteen als de kapitaalmarkrente omhoog ging, maar verlaagden niet genoeg als de kapitaalmarktrente daalde. 

Kassa besteedt al jaren uitgebreid aandacht aan het onderwerp woekerrentes van banken. Informatie hierover vind je ons dossier:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

JeroenCprs
JeroenCprs6 nov. 2023 - 15:45

Ik heb zojuist een compensatievoorstel ontvangen van Santander maar ik twijfel of dit wel het juiste bedrag bevat. Hoe kan ik dit bedrag toetsen op juistheid? Mvg, Jeroen Cuypers

1 Reactie
Com-mcr
Com-mcr28 nov. 2023 - 16:46

Kifid heeft op haar website en kennisdocument dat algemene handvatten biedt: https://www.kifid.nl/kennis/heb-ik-recht-op-compensatie-voor-mijn-doorlopend-krediet-met-een-variabele-rente-en-hoe-wordt-die-berekend/ En mogelijk zijn het nieuwsbericht + uitspraken over variabele rente op doorlopende krediet van Santander-klanten voor u interessant: https://www.kifid.nl/kifid-santander-moet-opnieuw-consumenten-compenseren-voor-te-veel-betaalde-rente-op-doorlopend-krediet/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!