Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: Maaltijdbezorgers misleiden klanten

25-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
941 keer bekeken
  •  
bezorg eten thuisbezorgd bestellen

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat maaltijdbezorgers klanten op verschillende manieren misleiden. Zo worden er servicekosten verstopt door Deliveroo en Uber Eats. Ook lijkt het aanbod aan restaurants van de bezorgers veel groter dan hij in werkelijkheid is. 

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd misleidt geen klanten, zegt de bond, maar de prijsgarantie die wordt gehanteerd wordt vaak niet niet waargemaakt.

‘Duveltje uit een doosje’

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om vooraf al hun kosten te vermelden. Bij bezorgers Deliveroo en Uber Eats worden deze kosten pas bij het afrekenen weergeven. Het verschijnt als een ‘duveltje uit een doosje’, aldus de Consumentenbond. Het is voor consumenten dan niet duidelijk hoeveel hun bestelling uiteindelijk gaat kosten.

Dertig kilometer afstand

Ook toont Uber Eats aan klanten in hun bestel-app restaurants die soms wel op dertig kilometer afstand liggen. De keuze uit restaurants lijkt hierdoor groter dan die daadwerkelijk is. Dit is ook bij Deliveroo soms het geval.

‘Belofte moet je waarmaken’

Thuisbezorgd geeft aan blij te zijn dat ze als ‘transparant’ worden gezien door de Consumentenbond. Toch vinden zij dat de conclusie over de prijsgarantie niet klopt. "De prijsgarantie van Thuisbezorgd.nl is van toepassing op de bezorgprijslijst van een restaurant en dus niet op de afhaalprijslijst", laat een woordvoerster weten. 

De Consumentenbond zegt de prijzen van Thuisbezorgd.nl wel degelijk met de bezorgprijslijst van restaurants te hebben vergeleken. "Je moet of de belofte waarmaken, of niet de belofte doen", meldt een zegsman van de bond.

Reactie van de maatijdbezorgers

Uber Eats laat in een reactie weten dat ze de servicefee altijd duidelijk vooraf aan de bestelling wordt getoond. Het aantal getoonde restaurants kan de klant zelf bepalen door hun zoekfilter. Ook Deliveroo zegt transparant en eerlijk te zijn. In de winkelmand zou je duidelijk de uiteindelijke prijs moeten kunnen zien.

Bron: Consumentenbond/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!