Kassa

Consumenten steeds vaker op zoek naar manieren om energie te besparen

10-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1346 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

De prijzen voor energie zijn in korte tijd enorm gestegen. Consumenten zijn daarom steeds vaker op zoek naar manieren om op energie te besparen. Energieleveranciers Vattenfall, Essent en Greenchoice zien deze ontwikkeling al sinds het najaar. Toen begon de gasprijs echt flink te stijgen. 

Volgens Greenchoice is het sinds de oorlog in Oekraïne een stuk drukker aan de telefoon geworden. "70 procent van de telefoontjes gaat over hoe te besparen, in combinatie met de prijzen", zegt een woordvoerster van Greenchoice. Klanten bekeken de afgelopen weken vaker hun energieverbruik in de app van de energieleverancier. Ook Vattenfall en Essent hadden meer gesprekken over besparen.

Betalingsproblemen vaak later zichtbaar

Toch zien de energieleveranciers nog niet opvallend veel klanten met betalingsproblemen. Wel verwachten ze dat dit aantal nog gaat stijgen. "We zien wel dat het leeft. Een pagina op onze website over betalingsachterstand is sinds oktober vijf keer vaker bekeken", aldus Greenchoice.

Een woordvoerder van Vattenfall legt uit dat betalingsproblemen in de loop van dit jaar zichtbaar gaan worden, omdat klanten soms pas bij de jaarafrekening de hogere prijs zien.

Meer vraag naar advies

Stichting Energiebank Nederland helpt mensen met een lager inkomen te besparen op hun energierekening. Ze zien dat er stuk meer vraag is naar advies dan een jaar eerder. Ook willen mensen met een eigen huis steeds vaker een energiecoach. ANP

Ben jij ook benieuwd naar hoe je op dit moment kunt besparen op je energiekosten? Kijk dan zaterdag 12 maart naar Kassa voor praktische bespaartips. We zijn er om 19.05 uur op NPO1.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Michael Smeer
Michael Smeer19 okt. 2022 - 10:21

GAS (Vervolg): Tip 3: Koken. Giet aardappels/pasta en groenten niet af (bijv in de gootsteen!) Schep de groenten/pasta/aardappelen uit t kokend water of vang t water in 1 van de gebruikte pannen op. De pan met gebruikt kokend water werkt als een gratis verwarming/CV! Je kunt t afkoelen zelfs nog op een stevig rechaud met n (groot) theelicht uitstellen. Succes!

Michael Smeer
Michael Smeer19 okt. 2022 - 10:16

STROOM: Tip 1: Koop een stroom-verbruiksmeter. Bijv een stekker waarmee je via een app op je telefoon het verbruik van 1 of meer aangesloten apparaten kunt testen. (Er zijn diversen vanaf zo'n 15 euro te krijgen) Tip 2: maak een lijst van je apparaten en het verbruik per keer/maand (Kwu) Vooral grootverbruikers zoals wasdroger (2.4 Kwu per was!), Wasmachine, Afwasmachine, Waterkoker, etc. Kijk ook naar lampen (liefst vervangen door Led lampen!) Tip 2: Check (oude) koelkast en vriezers, Wellicht vervangen! Verdient zich snel terug! Tip 3: Kijk welke apparaten 's nachts niet in stand-by hoeven te staan en zorg ervoor dat die uitgaan / staan buiten de bedrijfsuren. Bijv. (TV, Stereo/Media Ctr, Digitale TV Ontvanger, Internet-modem en/of Router/Wifi ontvanger (1 RWO = snel 40 wu!), etc Deze kun je of achter een schakelaar (of op n geschakeld stopkontakt) zetten, of met een goedkope mechanische schakelklok automatisch uitschakelen) Let ook op verbruik klokjes (in oven, wekker[s], etc.) Tip 4: Gebruik geen dure elektrische kacheltjes maar n zuinige electrisch dekentje. Dan kan de verwarming langer uitblijven of in elk geval lager. GAS: Tip 1: Isoleren, Isoleren, Isoleren Tip 2: zet de verwarming alleen aan als je thuis bent (max 19 graden) en 2 uur voor slapen op 15 graden of als t nog kan helemaal uit! Tip 3: Zie volgende suggestie!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!