Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat consumenten nog niet bereid zijn om meer te betalen voor voedsel dat op duurzame manier is geproduceerd, als er een goedkoper alternatief is. Een belemmering voor verdere verduurzaming van de landbouw, aldus ACM.
Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en is voor een deel uitgevoerd door Wageningen Economic Research.
Volgens ACM vormt het een belemmering voor verdere verduurzaming als consumenten niet bereid zijn de hogere prijs van duurzaam voedsel te betalen. ACM geeft aan dat subsidies voor boeren die duurzaam produceren een uitkomst kunnen bieden, evenals een btw-verlaging op duurzame producten.
Daarnaast wijst ACM erop dat de Nederlandse Landbouw voor een groot deel afhankelijk is van export; buitenlandse consumenten zouden dus ook bereid moeten zijn om meer te betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Als dat het geval is, dan kan de Nederlandse landbouw verder omschakelen naar duurzame productie.
Tot slot merkt ACM op dat het goed zou zijn als Europese duurzaamheidskeurmerken meer gaan samenwerken, want dan zijn meer mensen in andere landen bereid om te betalen voor duurzaam voedsel. ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De RABO Bank schreef in april van dit jaar een heel ander verhaal: 'Consumenten kopen steeds vaker biologische producten. Biologische voedingsmiddelen zijn in de beleving van de consument gezonder en duurzamer. Ook de aandacht voor dierenwelzijn en smaak zijn veelgehoorde argumenten voor het kopen van bioproducten. De afzet binnen de Europese markt is in de jaren 2000 tot 2019 gegroeid van 7 miljard naar ongeveer 45 miljard euro. In 2020 groeide deze afzet door corona hard naar een omzet van zo’n 50 tot 55 miljard euro. Als de situatie normaliseert, verwachten we dat de groeitrend van de afgelopen 10 jaar weer opgepakt wordt.'
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!