Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument past zich aan: dit is de bespaar top 5 in de supermarkt!

25-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15962 keer bekeken
  •  
supermarkt 1127

Met de torenhoge inflatie proberen veel Nederlanders, waar mogelijk, te besparen op boodschappen. Om te compenseren voor de hoge uitgaven van dit moment, wordt er gerichter gewinkeld door de consument.

Onlinesupermarkt Foodello heeft een eigen onderzoek verricht naar het veranderde koopgedrag als gevolg van de inflatie. Hieruit komt naar voren dat liefst 86 procent van de supermarktklanten zijn koopgedrag aanpast. 

Bijna alles is duurder geworden in de supermarkt. Om dit te compenseren zijn vijf manieren om op de uitgaven te besparen populair.

De bespaar top 5 

1 - Koop een huismerk in plaats van een duurder A-merk.

2 - Let op kortingsstickers met bijvoorbeeld '35 procent eraf'. In verband met de houdbaarheid worden met name versproducten afgeprijsd.

3 - Kijk in de winkel of folder wat er in de aanbieding is.

4 - Als er een aanbieding is... koop dan voorraden in, van bijvoorbeeld thee, koffie, pasta of rijst.

5 - Ga op pad met een boodschappenlijstje en wijk daar niet van af. 

Regie in eigen hand

De consument probeert dus de regie in eigen hand te houden door minder af te wijken van het boodschappenlijstje en zo impulsaankopen te voorkomen. 

Daarnaast laten consumenten A-merken vaker staan en worden er in één keer grotere hoeveelheden ingekocht om daarmee goedkoper uit te zijn. Het gaat hier dan vooral om producten zoals rijst, aardappels, schoonmaakmiddelen, koffie en thee. 

Minder kieskeurig

Waar de consument normaal gesproken vaak naar het product op de achterste plank grijpt om zeker te weten dat het zo vers mogelijk is, worden er nu vaker producten tegen de houdbaarheidsdatum verkocht. Ook restpartijen gaan vaker over de toonbank, en er wordt vaker gebruik gemaakt van aanbiedingen.

Explosieve stijging prijzen in de supermarkt

Uit onderzoek van bureau GfK, dat de prijzen van verschillende supermarkten bijhoudt, bleek dat je in de supermarkt gemiddeld 18,5 procent meer kwijt bent aan boodschappen dan een jaar geleden. Voor een gezin met vier personen kan dat per jaar al neerkomen op 1500 euro aan extra kosten. Niet gek dus dat er wordt gezocht naar manieren om deze kosten te beperken.

Bron: ANP, NOS

Kassa besteedde eerder aandacht aan trucs waardoor jij meer geld uitgeeft in de supermarkt:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Dinico
Dinico29 aug. 2022 - 8:29

Tip 1: Dat doen we al een aantal jaar om te overleven. Tip 2:We doen al jaren aan het eind van de dag boodschappen als er afgeprijsd is. Nu zijn die afgeprijsde artikelen ook niet meer te betalen en laten we die liggen. Tip 3: Het is 2 maal zo duur geworden en op aanbiedingen , waar we overigens altijd voor gingen, krijg je plots 10 - 20% voordeel. Tip 4: Had leuk geweest voordat de prijzen omhoog schoten. Toen deden we dat overigens al. Tip 5: Een boodschappen lijstje en een schriftje om de uitgave bij te houden doen we ook al jaren. Dit geldt niet alleen voor ons maar voor vele Nederlanders Waarom schoten de prijzen omhoog? De oorlog in Oekraïne? Wij gebruiken regelmatig halve liters slagroom. Een Nederlands product. Het was €1,49 NU €2,49.

rudilobo
rudilobo28 aug. 2022 - 8:45

Tip 4 heel erg mooi als je dus geld over hebt. Niet als je maar een klein budget hebt. Denk daar eens over na kassa varabnn.

Engelse drop
Engelse drop28 aug. 2022 - 8:39

De supermarkten moeten eens ophouden met acties als 2 halen 1 betalen. Zodat je pas bij meer producten afnemen pas korting krijgt. Als alleenstaande met een kleine beurs heb je hier niet aan. En het samen doen met buren sorry hoor wat zij eten krijg ik mijn strot niet door.

lopaka
lopaka28 aug. 2022 - 7:09

Alle supermarkten maken misbruik van de oorlog door te vertellen dat alle grondstoffen duurder zijn geworden maar ze gooien er zelf ook nog een paar procent extra er boven op. Het zijn gewoon criminelen en dus moeten ze extra belast worden.

kaartendraak
kaartendraak28 aug. 2022 - 6:11

Nou nou, wat een tips. Heb ik dit artikel niet voor nodig, want dit doe ik al jaren. EN geen troep kope war je dik en/of ongezond van wordt, dat kan ook helpen, scheelt nl in de dokters/medicijnen kosten............

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!