De vermogensrendementsheffing, ook wel de 'spaartaks' genoemd, is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier voor het nieuwe kabinet. De vraag is hoeveel mensen straks gecompenseerd worden en hoe het herstel wordt uitgevoerd. Naar verwachting kan deze rekening tot in de miljarden oplopen.
Over de spaartaks wordt al jaren een juridische strijd gevoerd. De Belastingdienst hanteert namelijk een 'verzonnen' rendement waarover de fiscus belasting heft. Daadwerkelijk rendement op vermogen als spaargeld, aandelen of een tweede woning is niet zomaar te berekenen. De belasting wordt geheven in 'box 3', die geldt vanaf een bepaald bedrag. Ook Kassa heeft onlangs uitgebreid aandacht besteed aan deze taks.
Eind vorig jaar kwam de Hoge Raad met een uitspraak dat de regels voor het belasten van vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd zijn met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Dat oordeel is op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is dat de Hoge Raad vindt dat aan de belastingplichtige in de betrokken zaak "rechtsherstel" geboden dient te worden.
Daarom komt staatssecretaris Marnix van Rij vrijdag met een brief waarin hij uitlegt welke oplossing het kabinet wil bieden voor de problemen met de spaartaks. Het gaat vermoedelijk om een vrij grote groep mensen die herstel zal krijgen. Naar verluidt komen meer mensen in aanmerking dan alleen zij die bezwaar aantekenden of alleen mensen in de zaak die bij de Hoge Raad diende, en betrekking had op de jaren 2017-2018. Bij zaken over andere jaren verwacht het kabinet namelijk een soortgelijke uitslag.
Volgens NRC en De Telegraaf gaat het om een "miljardenstrop" waar rekening mee wordt gehouden, maar ingewijden benadrukken dat dit zal afhangen van de groep die uiteindelijk wordt gecompenseerd.
Wat er precies moet gebeuren met het arrest van de Hoge Raad, is volgens Van Rij nog niet precies duidelijk. Wel heeft de uitspraak hoe dan ook "grote uitvoeringstechnische en budgettaire gevolgen". Het is ook nog de vraag of de door problemen geplaagde fiscus een hersteloperatie zou kunnen uitvoeren.
Bekijk hieronder Kassa's uitzending over de spaartaks:
Bron: Telegraaf/NRC/ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Hoezo vermogen sparen als de fiscus je geld steeds weg harkt onteigend voor je oude dag zodat je nooit 8 of 10 jaar eerder kunt stoppen met werken ipv vanaf je 67 met pensioen en dat willen veel mensen. Alleen dat gaat nooit lukken omdat telkens van je eigen geld wordt geplukt door de fiscus. Je bent dichter bij de dood. Je wordt bijna gedwongen tot aan je dood te werken. Het is gewoon verkapte diefstal van je centjes. Bij je werkgever krijg je bruto netto loon, dus al belast. Spaar je tot een hoger bedrag van het al belaste loon om zelfbehoudend te zijn over een aantal jaren zodat je niet afhankelijk wordt op kosten van de staat en dat willen ze niet want dan komt de fiscus je spaargeld weer pikken. Fijn dat de hoogste rechter een halt toe riep. Dit is tegen de rechten van de mens.
Wat de fiscus gebruikte met termen als: “Wij gaan ervan uit dat” of “fictief rendement”. Al jaren bleef de 4% rente bevroren op papier staan bij de fiscus terwijl dit getal in hun computer systeem had moeten meedalen met de daling van de rente dat banken gaven. Nu is dat 0%. Als de fiscus eerlijker was geweest dan hadden ze de 4% aangepast sinds 2009 en dat ze de term “ervan uitgaan “ terwijl het overgrote deel van de spaarders never nooit hadden belegd omdat ze het risico te groot vonden en of fictief rendement naar daadwerkelijk rendement hadden gebracht dan was de fiscus veel eerlijker dan in plaats daarvan spaargeld te onteigenen en dat was de reden dat hier een streep doorheen moest. Al spaar je 3 ton van spaargeld dat uit werken komt dat reeds bruto/netto al belast was bij de werkgever, waarom dat dubbelop belasten waar de linkse partijen nu weer mee komen. Dat is juist waar de hoogste rechter een stokje voor stak en dan beginnen ze weer. Kijk naar echte beleggingen of als de rentes weer terugkomen van banken. Daaruit heft men belasting en niet van opgepot salaris.
De Belastingdienst heeft géén hoofdpijndossier maar zolangzamerhand 'n hoofdpijn"tumor"......"kindertoeslag nog niet geregeld, nu dit en al die "zaken" die we nog niet weten cq. de Belastingdienst "achterhoud" !, misschien kunnen ze eens mensen met "echt" verstand aannemen !?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!