Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Krijgt iedereen te veel betaalde spaartaks terug?

15-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
112461 keer bekeken
  •  

Eind 2021 was er goed nieuws voor 60.000 spaarders. De Hoge Raad concludeerde namelijk dat zij te veel belasting betaalden aan de fiscus over de jaren 2017 en 2018. Betekent dit het eind van de spaartaks en krijgt iedereen nu zijn te veel betaalde spaartaks terug?

Uit de uitspraak blijkt dat de Belastingdienst de vermogensrendementsheffing niet mag berekenen op basis van een fictief rendement. Dat doet de fiscus, omdat ze ervan uitgaat dat mensen verdienen aan hun spaargeld door bijvoorbeeld te beleggen. Maar die vlieger gaat helemaal niet op voor 1,3 miljoen mensen. Zij hebben hun spaargeld op een bankrekening staan waar ze geen tot nauwelijks rente over ontvangen.

Volgens de Hoge Raad zou de fiscus daarom met werkelijke rendementen moeten rekenen. De hoogste rechter noemt de in 2017 ingegane wettelijke regeling voor het belasten van spaargeld en overig vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Dat oordeel is op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is dat de Hoge Raad vindt dat aan de belastingplichtige, die de rechtszaak was begonnen, "rechtsherstel" geboden dient te worden.

Het vermogen van deze belastingplichtige en zijn vrouw bestond voor het merendeel uit spaartegoeden. Maar daarover ontving hij nauwelijks spaarrente. Zijn werkelijke rendement kwam uiteindelijk niet in de buurt van het fictieve rendement waarmee de Belastingdienst rekende. Zo betaalde hij duizenden euro's te veel aan belastingen.

'Goed nieuws'

De Bond voor Belastingbetalers die al jaren een juridische strijd voert om deze kwestie, reageert verheugd. Voorzitter Jurgen de Vries beschouwt de uitspraak als goed nieuws voor de 60.000 mensen die meedoen aan een zogenoemde massaal-bezwaarprocedure voor de belastingjaren 2017 en 2018. Die zouden nu dus geld terug moeten kunnen krijgen, zegt hij.

Op dit moment geldt de uitspraak nog alleen voor mensen die bezwaar hebben gemaakt over de aangifte van 2017 en 2018, maar die zou volgens De Vries voor iedereen moeten gelden die te veel rendementsheffing heeft betaald. Uit berekeningen van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat grote spaarders honderden tot duizenden euro’s te veel rendementsheffing betalen per jaar. Hoe groot het totaal te compenseren bedrag zou zijn voor de 1,3 miljoen spaarders is nog niet bekend.

Uitvoering uitspraak

Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat "duidelijk is dat dit een arrest is met grote impact". De overheid gaat nu kijken hoe de uitspraak uitgevoerd gaat worden. "We kunnen nog niet zeggen hoeveel minder box 3-heffing er over de jaren 2017 en 2018 betaald hoeft te worden, en wat dit betekent voor de jaren erna", laat een woordvoerder weten. Ook wordt volgens hem nog bezien of de uitspraak ook gevolgen heeft voor belastingplichtigen die eerder geen bezwaar hebben gemaakt. Uiterlijk 4 februari zal het ministerie reageren op de uitspraak van de Hoge Raad.

Vermogensrendementsheffing terugkrijgen

De Bond voor Belastingbetalers adviseert om eerst de reactie van het ministerie op de uitspraak van de Hoge Raad af te wachten. Mocht zij niet besluiten om de vermogensrendementsheffing voortaan te berekenen op basis van het werkelijke rendement, dan adviseert zij om vooral bezwaar te maken bij de eerstvolgende aangifte.

Als het kabinet mensen niet netjes gaat compenseren voor de te veel betaalde vermogensrendementsheffing, is het mogelijk om een zogenoemd ‘model herzieningsverzoek’ in te dienen waarmee je een herziening kunt aanvragen van de belastingaanslagen sinds 2017.

Sociaal advocaat Anneke Wezel heeft deze brief (PDF) gemaakt waarmee je zowel een bezwaar kunt maken als een verzoek tot herziening kunt aanvragen. Mocht de Belastingdienst dat verzoek naast zich neerleggen dan zou je tot slot kunnen besluiten om een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman.

Voor meer informatie over bezwaar maken kun je hier en hier terecht.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!