Kassa

Krijgt iedereen te veel betaalde spaartaks terug?

  •  
15-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
108782 keer bekeken
  •  

Eind 2021 was er goed nieuws voor 60.000 spaarders. De Hoge Raad concludeerde namelijk dat zij te veel belasting betaalden aan de fiscus over de jaren 2017 en 2018. Betekent dit het eind van de spaartaks en krijgt iedereen nu zijn te veel betaalde spaartaks terug?

Uit de uitspraak blijkt dat de Belastingdienst de vermogensrendementsheffing niet mag berekenen op basis van een fictief rendement. Dat doet de fiscus, omdat ze ervan uitgaat dat mensen verdienen aan hun spaargeld door bijvoorbeeld te beleggen. Maar die vlieger gaat helemaal niet op voor 1,3 miljoen mensen. Zij hebben hun spaargeld op een bankrekening staan waar ze geen tot nauwelijks rente over ontvangen.

Volgens de Hoge Raad zou de fiscus daarom met werkelijke rendementen moeten rekenen. De hoogste rechter noemt de in 2017 ingegane wettelijke regeling voor het belasten van spaargeld en overig vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Dat oordeel is op zich niet heel nieuw. Wel nieuw is dat de Hoge Raad vindt dat aan de belastingplichtige, die de rechtszaak was begonnen, "rechtsherstel" geboden dient te worden.

Het vermogen van deze belastingplichtige en zijn vrouw bestond voor het merendeel uit spaartegoeden. Maar daarover ontving hij nauwelijks spaarrente. Zijn werkelijke rendement kwam uiteindelijk niet in de buurt van het fictieve rendement waarmee de Belastingdienst rekende. Zo betaalde hij duizenden euro's te veel aan belastingen.

'Goed nieuws'

De Bond voor Belastingbetalers die al jaren een juridische strijd voert om deze kwestie, reageert verheugd. Voorzitter Jurgen de Vries beschouwt de uitspraak als goed nieuws voor de 60.000 mensen die meedoen aan een zogenoemde massaal-bezwaarprocedure voor de belastingjaren 2017 en 2018. Die zouden nu dus geld terug moeten kunnen krijgen, zegt hij.

Op dit moment geldt de uitspraak nog alleen voor mensen die bezwaar hebben gemaakt over de aangifte van 2017 en 2018, maar die zou volgens De Vries voor iedereen moeten gelden die te veel rendementsheffing heeft betaald. Uit berekeningen van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat grote spaarders honderden tot duizenden euro’s te veel rendementsheffing betalen per jaar. Hoe groot het totaal te compenseren bedrag zou zijn voor de 1,3 miljoen spaarders is nog niet bekend.

Uitvoering uitspraak

Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat "duidelijk is dat dit een arrest is met grote impact". De overheid gaat nu kijken hoe de uitspraak uitgevoerd gaat worden. "We kunnen nog niet zeggen hoeveel minder box 3-heffing er over de jaren 2017 en 2018 betaald hoeft te worden, en wat dit betekent voor de jaren erna", laat een woordvoerder weten. Ook wordt volgens hem nog bezien of de uitspraak ook gevolgen heeft voor belastingplichtigen die eerder geen bezwaar hebben gemaakt. Uiterlijk 4 februari zal het ministerie reageren op de uitspraak van de Hoge Raad.

Vermogensrendementsheffing terugkrijgen

De Bond voor Belastingbetalers adviseert om eerst de reactie van het ministerie op de uitspraak van de Hoge Raad af te wachten. Mocht zij niet besluiten om de vermogensrendementsheffing voortaan te berekenen op basis van het werkelijke rendement, dan adviseert zij om vooral bezwaar te maken bij de eerstvolgende aangifte.

Als het kabinet mensen niet netjes gaat compenseren voor de te veel betaalde vermogensrendementsheffing, is het mogelijk om een zogenoemd ‘model herzieningsverzoek’ in te dienen waarmee je een herziening kunt aanvragen van de belastingaanslagen sinds 2017.

Sociaal advocaat Anneke Wezel heeft deze brief (PDF) gemaakt waarmee je zowel een bezwaar kunt maken als een verzoek tot herziening kunt aanvragen. Mocht de Belastingdienst dat verzoek naast zich neerleggen dan zou je tot slot kunnen besluiten om een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman.

Voor meer informatie over bezwaar maken kun je hier en hier terecht.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

djk1
djk118 okt. 2022 - 12:48

Maak alsnog bezwaar tegen de onwettige box 3-belasting op je spaargeld in de jaren 2017-2020! Zie https://bondvoorbelastingbetalers.nl/ambtshalvevermindering: in 1 minuut maak je een gepersonaliseerde bezwaarbrief. Laat de regering niet wegkomen met deze diefstal!

argo
argo8 sep. 2022 - 11:34

Mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de rendementsheffing zijn uiteindelijk in het gelijk gesteld. Een mooi resultaat van de Bond voor de Belastingbetalers! De mensen die geen bezwaar hebben gemaakt daarentegen zijn tenontrechte gedupeerd. Bezwaar maak je immers tegen een besluit. Het besluit van de belastingdienst inzake de rendementsheffing is mijns inziens genomen in strijd met de geldende regels. Het besluit strekt o.a. immers niet tot bescherming van de belangen van degene die zich daarop beroepen. Wellicht is hier zelfs sprake van een onrechtmatige daad. De overheid doet hier niets anders dan het ontnemen van gelden en stelt een beslissing op waartegen de burger bezwaar zou kunnen maken. Je zou kunnen stellen dat er sprake is van een nietig besluit, zo niet vernietigbaar. Mogelijk dat vorenstaande stof tot nadenken geeft om toch een poging te wagen ook de mensen die geen bezwaar hebben gemaakt tegemoet te komen.

mariettebrasser
mariettebrasser7 sep. 2022 - 9:33

De rendementsheffing. Ik hoop dat jullie nog verder actie gaan ondernemen voor de andere belastingbetalers die niet op tijd aangesloten zijn bij de groep die de rechtszaak in december 2021 hebben aangespannen. Het zou jammer zijn voor heel veel kleine spaarders, die niet op tijd op de hoogte waren van de rechtszaak. En de regering die dit in een tijd van andere crises even op een onbewaakt moment voor de overige spaarders wil afzwaaien voor Prinsjesdag.

Brakkee
Brakkee4 sep. 2022 - 20:05

De rendementsheffing! Wat een farce hoe onze volksvertegenwoordigers hiermee omgaan, Nog maar niet te spreken over alle andere wanprestaties van de afgelopen jaren, het is gewoonweg schandelijk. Den Haag vindt het dan vreemd dat er bij het Nederlandse volk er grote onvrede heerst. Het is onvoorstelbaar wat voor slechte managers in den Haag zitten, dit gezien o.a. het woord 'Plannen' niet hun hun woordenboek voorkomt en dat dit in wezen toch tot één van hun hoofdtaken zou behoren. Zie b.v. de rendementsheffing, er is dus bij niemand een licht gaat branden dat de opgelegde rendementsheffing gewoonweg 'diefstal' van de burgers is en mocht dat wel bij iemand zijn opgekomen, dan zou men mogen verwachten dat dit ook openlijk en eerlijk het volk moet worden gespeeld en uitgesproken. Maar nee, het is veel makkelijker om gewoon even een wetsvoorstel aan te nemen en dan tegen het volk roepen, jammer het geld hebben wij eigenlijk gestolen, maar helaas kunnen wij dit niet teruggeven. Heel makkelijk zoals in den Haag werkt. Ik nodig deze volksvertegenwoordigers gaarne uit om dit eens in het bedrijfsleven uit te proberen, jullie zullen binnen 1 maand op straat staan. Den Haag steelt zonderen met hun ogen te knipperen van het Nederlandse volk. Het gestolen geld van de burgers had men in den Haag, ook gewoon moeten reserveren. Om nu te zeggen dat het onbetaalbaar is, moeten de burgers het maar slikken! Schandelijk! De Haag, kijk uit we gaan zo richting een Bananenrepubliek........

Niemor
Niemor23 mrt. 2022 - 12:52

Wanneer komt er duidelijkheid over de spaartax Weet iemand dat

Niemor
Niemor23 mrt. 2022 - 12:50

Wanneer komt er duidelijkheid Over de rendementsheffing Weet iemand dat?

Marnixo
Marnixo5 feb. 2022 - 22:50

Hoe kun je ooit een toekomst opbouwen door te sparen om eventueel in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien als je bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken. Dan zal de belastingdienst elk jaar in je stapeltjes geld happen en delen van je huis opeten terwijl de rijkste multinationals en grote schatrijke bedrijven met miljarden wegkomen. Wil je 1000 euro per maand netto overhouden vanaf je 60ste tot 67 ste aan je AOW, dan praat je over een gat van 7 jaar waar de staat je geen stuiver geeft en zelf aan spaargeld moet ophoesten. Dan praat je over € 84000 euro dat je moet hebben om uit te smeren over die 7 jaar. Officieel heb je dan door inflatie en alle kosten meer dan € 100000 euro nodig. Ben je nog jonger dan nog meer spaargeld. Dan roepen ineens partijen als PVDA, GL, SP, D66 om vanaf een ton 1% rente te heffen? Hoe kom je erbij. Weer een hap uit je spaargeld. Dat kan helemaal niet. Dat heet onteigenen beste partijen. Hebben jullie niet geluisterd dan. Dat is juist waarom de hoge raad hier een stokje voor stak. Niks 1%, 2% bedenkingen door de linkse partijen enzovoorts. Je mag een percentage van de werkelijke rendement heffen en dat is tot op heden 0%. Dus er valt niks te heffen. Je blijft dus van spaarvermogens van mensen af.

1 Reactie
Marnixo
Marnixo5 feb. 2022 - 22:52

Ik wil hierbij toevoegen dat het rekensommetje geldt voor als je vanaf je 60ste wil stoppen met werken en 7 jaar moet overbruggen. Maar dan heb je ook eigen spaargeld nodig om in je eigen behoeften te kunnen voorzien.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam4 feb. 2022 - 10:34

Over al die belasting schandalen het volgende: Naar mijn mening komen deze zaken allemaal uit de periode van kabinetten o.l.v. Mark Rutte. De VVD dus, is dus niet verbazing wekkend dat NL is afgegleden tot een bananen republiek in deze periode. Maar waarom zit hij daar? Juist, door mensen gekozen toch? Als we nu allemaal beter opletten op wie te stemmen, dan kan dat veranderen. Nu zitten we weer met een niet gekozen regering! Waar zijn we hier mee bezig?

Jetses
Jetses2 feb. 2022 - 12:02

Deze bovenstaande spaartaks gaat terug naar 2017. In mijn herinnering gaat het verder terug.Als dat zo is wat gaat er dan met deze spaartax gebeuren ?Ik weet even niet hoe ik dat kan achterhalen. Is dat bij de banken op te vragen ? M.vr.gr.

H.Lemmens
H.Lemmens2 feb. 2022 - 8:03

Ik heb een vraag over bovenstaande spaartaks. Is deze ook terug te vragen bij personen die in 2019 overleden zijn maar wel in 2017 2018 en 2018 vermogensrendementsheffing hebben betaald? Vr gr.

henryw210
henryw21017 jan. 2022 - 10:55

in dit land is het belasting op belasting heffen net zoals van iedere liter brandstof van 2 euro 1,80 euro na de belasting gaat en als je geld hebt word je uitgekleed in dit land kun je beter niks hebben kunnen ze je ook niks afnemen ik heb er grote moeite mee dat de mensen zo uitgeklopt worden ik vind geld wat je gespaard hebt van jou is en niet van de belasting

2 Reacties
peter18
peter184 feb. 2022 - 13:51

Ach henryw210, je bent niet verplicht in Nederland te blijven als je het hier zo slecht vindt. Ben benieuwd welk land je uitkiest dat beter is dan ons kleine kikkerlandje. Misschien is Iritrea, Burkina Faso of wat dichter bij huis Belarus, iets voor je.

Marnixo
Marnixo5 feb. 2022 - 22:57

En dan sta je bij de kassa van een tankstation en dan betaal je ook nog eens 21% belasting over je liters accijnzen en belastingen. Je betaalt hier in dit kleine landje belasting over belasting. Niet voor niets wordt Nederland het belasting paradijs genoemd behalve dat grote rijke multinationals daar weinig of geen last van hebben maar wel de gewone burger is altijd de gebeten hond.

Sarastro
Sarastro16 jan. 2022 - 17:06

Vanaf 2001 is deze fictieve 4% van toepassing, vanaf 2001 heeft de belastingdienst dus mensen bestolen. Het heeft aldus 20 jaar !! geduurd dat deze diefstal ten einde kwam door de uitspraak van de Hoge Raad. Dank Gerrit Zalm en Wouter Bos die deze wet invoerden, de betrouwbare overheid wordt dan gezegd!

1 Reactie
Agamemnon
Agamemnon16 jan. 2022 - 17:47

Jarenlang was het rendement wel rond of hoger dan 4%. Het stelen is op zijn best in 2010 begonnen. Vanaf dat moment waren de rentepercentages op vrije rekeningen wel lager dan 4%.

mvp1
mvp116 jan. 2022 - 10:17

Het huidige belastingstelsel is gewoon een melkkoe. Je betaalt al belasting over je loon, vervolgens betaal je jaar op jaar ook nog belasting over datzelfde geld in de vorm van spaargeld (lees: geld wat bedoeld is om later uit te geven of je oude dag) en tenslotte mag je ook nog eens belasting gaan betalen over dat geld wanneer je het daadwerkelijk uitgeeft. Dus feitelijk betaal je 3x belasting over je salaris. En dan ook nog de jaarlijkse spaartaks die daarna geheven wordt. Jaar op jaar op jaar. En het meest schandalige vind ik nog dat de belastingdienst er vanuit gaat dat de spaarder daarnaast belegt. Man, ik beleg helemaal niet. Waarom zou ik? Het brengt grote risico's met zich mee. Onderhand worden we door de overheid zo'n beetje gedwongen om te beleggen. Schandalig gewoon. Geen andere voor. Die spaartaks moet gewoon stoppen en ik wil m'n geld terug over alle afgelopen jaren. Ik heb grote bedragen aan spaartaks betaald over geld wat ik op mijn spaarrekening heb staan en grotendeels wil gebruiken voor oude dag.

donna53
donna5316 jan. 2022 - 10:05

Het is ook een vreemd argument dat de Belastingdienst niet zou kunnen weten wat het werkelijke rendement is. Elk jaar worden op het vooraf ingevulde formulier al je tegoeden vermeld. Ze weten dus ook hoeveel je aan rente gekregen hebt (vrijwel niets natuurlijk) Hoe moeilijk is het om dat dus ook van tevoren in te vullen. Ze krijgen al die gegevens van de bank. Kwestie van onwil dus!

C.Heeren
C.Heeren16 jan. 2022 - 9:12

Zou graag hierover op de hoogte worden gehouden. Goed dat een groep mensen zich hiervoor heeft ingezet. Heb nooit geweten dat er een Bond van Belastingbetalers was . De belastingconsulent heeft ons indertijd nooit hiervan op de hoogte gebracht.

wim koelewijn
wim koelewijn16 jan. 2022 - 8:08

Het uitknijpen van de burger moet inderdaad worden aangepakt.."gefantaseerde" rendementen toch met een belasting opzadelen is al jaren ieder die het meemaken een doorn in het oog...hopelijk behoort deze dieverij snel tot het verleden ...en terugbetalen !!!! Net als die gigantische uitknijperij,belating op belasting, van de energierekening...maar,uiteindelijk worden we dan weer op een andere manier uigeknepen...

warmenhj_97235
warmenhj_9723515 jan. 2022 - 18:52

Nadere ontwikkelingen hebben mijn aandacht, graag continuering van dit onderwerp.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!