Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Communicerende' auto's rijden rond Schiphol

24-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto-stuur_02.jpg
Rond Schiphol zullen woensdag voor het eerst in Europa 'pratende' auto's aan het normale verkeer deelnemen. De voertuigen kunnen dankzij ict-techniek communiceren met elkaar en met de weginfrastructuur, zoals verkeerssignalen en lichten. De bestuurders worden zo attent gemaakt op eventuele verborgen gevaren.
Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft dat woensdag bekendgemaakt. Volgens haar kunnen communicerende auto's bijdragen tot ,,een veilige en intelligente mobiliteit in Europa en zodoende tot een verminderen van het aantal doden en gewonden en van de CO2-uitstoot''.
Het experiment is mogelijk dankzij een subsidie van de Europese Commissie. Sinds 2006 heeft het dagelijks bestuur van de EU 52 miljoen euro gestopt in drie onderzoeksprojecten die eraan ten grondslag liggen.
Dankzij het systeem van communicerende auto's wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat wagens die achter een bocht zijn verongelukt het tegemoetkomende verkeer waarschuwen.
Volgens Kroes past het experiment ook in het streven van de EU om onderzoek en innovatie in de productiesector te bevorderen en zo te zorgen voor 'slimme groei' van de economie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!