Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Coalitieakkoord VVD, D66, CDA en CU: dit gaat er veranderen

15-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
rutte 1127

VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben bekendgemaakt wat hun plannen zijn voor de komende jaren. Het coalitieakkoord, met de titel 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst', is vanmiddag gepresenteerd. Onder leiding van premier Rutte wil het nieuwe kabinet onder meer het volgende realiseren:

Suikertaks komt, BTW op groente en fruit verdwijnt

De nieuwe coalitie wil een suikerbelasting invoeren. Daarnaast is het plan om de btw op gezonde producten als groente en fruit helemaal te schrappen. Op korte termijn worden suikerhoudende dranken duurder, evenals tabaksproducten door een verhoging van de accijns. VVD, D66, CDA en CU willen verder "bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen" maken.

Eigen risico blijft 385 euro, in delen te betalen

Het nieuwe kabinet wil het eigen risico in de zorg handhaven op 385 euro, maar wil het daarbij zo aanpassen dat mensen niet meer het hele eigen risico kwijt zijn na één dure behandeling. "Mensen hoeven niet in een keer hun gehele eigen risico te betalen maar een betaling per behandeling tot een maximum van 385 euro", staat in het akkoord.

Energievoorziening: twee kerncentrales

Als het aan de nieuwe regering ligt worden er in Nederland twee nieuwe kerncentrales neergezet. De komende jaren moet een begin worden gemaakt met de voorbereiding voor de bouw van de centrales. De al bestaande kerncentrale in Borssele blijft in eerste instantie langer open, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

Verhuurdersheffing verdwijnt

De coalitiepartijen willen de door woningcorporaties gewraakte verhuurderheffing afschaffen. In plaats van deze belasting die de corporaties jaarlijks afdragen, moeten er bindende afspraken komen met de corporaties over de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie en verduurzaming. De corporaties klaagden dat zij daar niet genoeg geld voor overhielden.

Ook wil de coalitie meer woningen gaan bouwen, 100.000 per jaar. De afgelopen jaren was het streefcijfer 75.000.

Weer een basisbeurs voor studenten

Vanaf het studiejaar 2023/2024 keert de basisbeurs voor studenten terug. Ook komt er een "inkomensafhankelijke aanvullende beurs". Hoe hoog deze zullen worden, is niet bekend.

Studenten die onder het leenstelsel moesten lenen, krijgen daarvoor compensatie. Zij krijgen korting op hun studieschuld of een "studievoucher". De coalitie trekt daar in totaal 1 miljard euro extra voor uit.

Drankje bij de kapper

Bij het uitzoeken van een bruidsjurk mag in de toekomst ook een glaasje champagne worden gedronken. En de kapper kan een wijntje gaan schenken. Het nieuwe kabinet wil het mogelijk maken dat zaken in een winkelgebieden alcohol kunnen gaan verkopen. 

Rekeningrijden 

Het nieuwe kabinet wil dat rekeningrijden op termijn wordt ingevoerd. Volgens het akkoord gaan zowel gebruikers van elektrische als fossiele auto’s meebetalen aan het weggebruik. De heffing is volgens de opstellers niet tijd- en plaatsgebonden. Het betalen naar gebruik vervangt de dan nog bestaande toltrajecten, zoals de Westerscheldetunnel, de Kiltunnel en de voorgenomen doorgetrokken A15. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!