Coalitie: eind aan leerlingvervoer om geloof
29-11-2012
• leestijd 2 minuten
De coalitie van PvdA en VVD wil af van de verplichting voor gemeenten om het vervoer te betalen voor leerlingen die naar een religieuze school willen. Die verplichting ligt nu vast in de wet, maar PvdA-Kamerlid Loes Ypma wil dat artikel schrappen. Ze liet donderdag weten daarvoor steun te hebben van de VVD.
Lastige verplichting
Ypma heeft in haar eerdere werk als wethouder gemerkt dat de verplichting heel lastig is. Soms zorgt het voor zeer hoge kosten, zoals in de Friese gemeente Gaasterlân-Sleat waar het leerlingenvervoer jaarlijks 47.000 euro kost. Verscheidene gemeenten hebben dan ook opgeroepen om een einde te maken aan de verplichte reiskostenvergoedingen.
Keuze
De coalitie wil dat de gemeenten wel blijven betalen voor het vervoer van gehandicapte leerlingen. Een handicap is geen keuze, anders dan een religie, betoogt Ypma. Overigens kunnen gemeenten er wel voor kiezen om het vervoer van de zogeheten signatuurleerlingen toch te blijven betalen.
Aanpassen regels?
De PvdA-politica wil van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs weten of hij de regels gaat aanpassen. De wet moet zo worden aangepast dat ouders wel het recht behouden hun kind naar de school van keuze te sturen, maar geen recht meer hebben op susbidie.
10 miljoen
Volgens Ypma zijn er 6000 leerlingen die omwille van hun geloof gesubsidieerd naar school worden vervoerd. Er gaat 10 miljoen euro in om.
SGP
De SGP stelt echter dat maar 4 procent van de totale kosten van leerlingenvervoer wordt besteed aan het vervoer van religieuze kinderen. Bovendien er een ondergrens voor het aantal kilometers en is de regeling inkomensafhankelijk. ,,Wij hebben dus het gevoel dat het hier meer om reli-bashing gaat dan om de feiten'', aldus een woordvoerder.
CDA
Ook het CDA ziet het probleem niet. Volgens Kamerlid Michel Rog kijken gemeenten nu al goed hoe problemen opgelost kunnen worden. Ook heeft de PvdA geen bezuiniging op het oog. ,,Ik weet niet welk probleem hiermee wordt opgelost'', aldus Rog.
'Geen vrije keuze'
Joël Voordewind van de ChristenUnie vreest dat het recht van ouders om kinderen naar een school te sturen die aansluit bij de levensovertuiging wordt aangetast. ,,Voor ouders die dit vervoer niet zelf kunnen financieren is die vrije keuze straks niet meer mogelijk.”
ANP