Kassa

ChristenUnie: taks op pakketjes tegen ‘bezorggekte’

05-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
Pakketjes 1127

De ChristenUnie wil een belasting op het laten bezorgen van pakketjes die besteld zijn bij een webshop. Op die manier wil de partij de "bezorggekte" aan banden leggen die zorgt voor extra CO2-uitstoot en onveilige situaties in het verkeer. 

"Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd. Het klinkt zo makkelijk én dat is het vaak ook. Maar de gevolgen van deze doorgeslagen bezorgeconomie zijn groot", zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. 

Hij vraagt aandacht voor de keerzijde van die vele bezorgbewegingen. Met een belasting wil hij aanmoedigen dat consumenten zoveel mogelijk gebundeld bestellen, om het aantal bezorgingen te beperken.

“Ga naar de winkelstraat om te winkelen”

Nog beter is het volgens de ChristenUnie om naar de winkelstraat te gaan als er gewinkeld moet worden. De traditionele winkels hebben het zwaar door de hoge kosten en de forse concurrentie van bedrijven als Bol.com, Amazon en Coolblue. Door toch een fysieke winkel te bezoeken, steun je ondernemers en voorkom je overbodige CO2-uitstoot.

Inhoud van de taks is aan het kabinet

Hoe de taks er precies uit komt te zien, laat de kleinste coalitiepartij aan het kabinet. Het zou een vast bedrag van een paar euro's kunnen zijn, of een bedrag dat afhangt van de prijs van het product. De ChristenUnie ziet wel graag dat het kabinet ervoor zorgt dat de opbrengst van de heffing ten goede komt aan de lokale economie.

Uitvoerbaarheid moet nog blijken

Hoe uitvoerbaar het plan is voor de Belastingdienst die toch al kampt met overbelasting moet nog blijken. De partij heeft hier begrip voor, en vraagt het kabinet te kijken per wanneer invoering mogelijk is. 

Grinwis doet het voorstel woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, waarin de financiële specialisten van de Kamerfracties zich over de begroting buigen. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Boculus
Boculus5 okt. 2022 - 16:23

Als ik naar de stad moet gaan om iets te kopen ben ik 10 euro parkeergeld kwijt hahaha, wat een simpele zielen...

gerardvantol
gerardvantol5 okt. 2022 - 13:10

Heeft nits van doen met wat CU bezorggekte noemt. Gewoon een volgens de Rutte politiek opgelegde extra afknijpbelasting voor de gewone burger.

aad piraat
aad piraat5 okt. 2022 - 13:02

Wel meedoen in een regering die alles digitaliseert en nu mekkeren als de burger digitaal inkopen doet, echt weer de hypocrisie van de zielenknijpers ten voeten uit. Optimaal inspelen op de politiek welke alle voordeeltjes van de burger zo snel mogelijk elimineert is het en meer niet van deze geloof betuttelaars .

Wilma-60
Wilma-605 okt. 2022 - 10:19

Ja velen bestellen meerdere pakjes , gratis en terug sturen is ook gratis. Waarom er zijn veel mensen bestellen vele spullen, passen het en wat ze niet willen sturen ze gratis terug. Er zou een limit op moeten zijn . 1 pakje gratis terug , de rest gewoon betalen . Of beter , ga naar de winkels blijven die ook hun boterham houden !!! Je ziet en voelt wat je koopt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!