Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Chocolaatjes van Kinder worden toch uit de schappen gehaald

06-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
495 keer bekeken
  •  
Terugroepactie Kinder

Uit voorzorg worden onder andere Surprise-eieren van het merk Kinder toch teruggeroepen. Dit op verzoek van fabrikant Ferrero. Ook een aantal andere chocolaatjes van het hetzelfde merk worden uit de schappen gehaald. Er is een mogelijk verband tussen salmonella-infecties in Europese landen en de Belgische fabriek waar deze worden gemaakt. Ook de Kinderproducten uit Nederland komen uit deze fabriek.

Tot nu toe zijn er nog geen klachten van consumenten geweest. Ook zijn er geen producten van Kinder die positief testten op salmonella. Toch worden Nederlandse consumenten nu geadviseerd de producten niet te consumeren, je kunt contact opnemen met de klantenservice voor een terugbetaling.

Teruggeroepen producten

De producten waar het allemaal om gaan zijn:

  • Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi
  • Kinder Schokobons, Kinder Schokobons WHITE
  • Kinder Happy Moments
  • Kinder Mix Peluche 
  • Kinder Mix Advent Calendar

Op de website van de NVWA kun je zien om welke producten met specifiek gewicht en houdbaarheidsdatum het gaat.

Eerst nog geen aanleiding

Eerder meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog geen aanleiding te zien tot een terugroepactie. Nu adviseren ook zij om de producten niet te eten. "De NVWA ziet er op toe dat afnemers van deze producten in Nederland de producten uit de handel halen", laat de toezichthouder weten.

'Pas teruggeroepen als product al is geconsumeerd'

Foodwatch noemt het een 'voedselschandaal' en vindt dit het bewijs dat de controle op voedselveiligheid faalt. "Het duurt te lang voordat bedrijven reageren op mogelijke gevaren", zegt de voedselwaakhond. "Producten worden pas teruggeroepen als ze al geconsumeerd zijn en als het dus te laat is. Consumenten worden daardoor blootgesteld aan het risico om besmette producten te eten."

De Salmonella-bacterie

Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in levensmiddelen, zoals vlees en zuivel. Als mensen er een infectie mee oplopen zijn de klachten meestal mild, maar bij ouderen en baby's kan een darminfectie ernstiger verlopen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!