Kassa

Check de klimaatimpact van je vakantie

23-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vakantie, strand 930x520
In deze periode zoeken en boeken veel mensen in Nederland hun vakantie. Omdat de vakantiekeuze veel uit kan maken voor het klimaat, heeft Milieu Centraal een nieuwe  tool gemaakt waarmee je kunt zien wat de klimaatimpact is van een vakantie.

Uitstoot

Een zonvakantie van twee weken naar Bali geeft voor vier personen bijvoorbeeld een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Kiest het viertal voor twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Nog minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met een kampeervakantie met de auto in Frankrijk, namelijk 750 kg CO2. Dat is maar vijf procent van de uitstoot van de reis naar Bali.
Ter vergelijking: een gemiddeld gezin stoot jaarlijks ruim 4.000 kilo CO2 uit voor het energiegebruik in huis en nog eens ruim 4.000 kilo CO2 voor haar voeding.

Uitstoot verlagen

De  Klimaatwijs op Vakantie tool  geeft inzicht in de CO2 uitstoot van het vervoer, de accommodatie en de activiteiten ter plekke. Bij de meeste vakanties is de afstand naar de bestemming en de vervoerskeuze bepalend voor de impact op het klimaat. De tool geeft advies om deze uitstoot te verlagen. Is de vakantie binnen Europa? Dan is een reis per trein of bus de klimaat-vriendelijkste keuze. Bij verre vliegreizen is een vakantie dichterbij huis altijd beter voor het klimaat.

Meer over:

uitstoot, vakantie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!