Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Celstraffen en boetes voor paardenvleesfraude

15 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
vlees slager 930 520
Voor fraude met paardenvlees heeft de rechter de directeur van slachthuis Van Hattem in Dodewaard vrijdag 324 dagen celstraf gegeven, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Volgens de rechtbank Oost-Brabant maakte Ben van Hattem zich schuldig aan valsheid in geschrifte onder meer door paardenvlees als rundvlees te verkopen. Zijn bedrijf moet hiervoor een geldboete betalen van 47.500 euro.
Het Openbaar Ministerie eiste veel hogere straffen: drie jaar cel voor de man en een boete van 150.000 euro voor het bedrijf.

Straf

Een vleeshandel uit Elst en diens directeur zijn voor hun aandeel veroordeeld tot respectievelijk een geldboete van 15.000 euro en een taakstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Een opslaghuis uit Olst moet een geldboete betalen van 5000 euro en diens directeur krijgt een taakstraf opgelegd van 80 uur.

Paardenvleesschandaal

De werkwijze bij Van Hattem kwam aan het licht na het Europese paardenvleesschandaal in 2013. De vleessector was op zijn hoede en door een Franse afnemer van het rundvlees van Van Hattem werd in 2014 ontdekt dat er ook paardenvlees in was verwerkt. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!