Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CDA wil minder graffiti bij stations

26-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
graffiti.jpg
Graffiti, de een ziet het als een teken van creativiteit, de ander als een vorm van vervuiling. CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe vindt dat veel graffiti rond de stations wel erg lang blijft zitten. Hij wil daarvan af. Een schoon station draagt bij aan een veiliger gevoel, meent hij.
Plan
De Rouwe presenteert woensdag het plan 'Uit de verf' om in elk geval de lelijke graffiti op geluidsschermen en in tunneltjes nabij stations binnen 24 uur weg te halen en Nederland er wat mooier uit te laten zien. Snel verwijderen ontmoedigt bovendien de graffiti-makers, denkt hij. Ook pleit het Kamerlid ervoor om bij plekken die aantrekkelijk blijken voor de graffitispuiters meer beplanting te zetten en bij verbouwingen materiaal te gebruiken dat het aanbrengen van graffiti onmogelijk maakt.
Schade
Verder moeten daders opdraaien voor de schade, want: ,,schade berokkenen betekent schade betalen en herstellen''. Daarbij wil De Rouwe dat er bovenop de boete en de schadevergoeding minstens 250 euro wordt overgemaakt naar een schadefonds om graffiti te kunnen laten verwijderen van daders die niet tegen de lamp zijn gelopen. En hij wil onderzoeken hoe omwonenden en treinreizigers bij graffitibestrijding betrokken kunnen worden. De Rouwe: ,,Het CDA gaat er bij deze aanpak van uit dat niet alleen de overheid, maar ook de samenleving het tegengaan van graffiti oppakt. We gaan uit van een Nederland waarbij fatsoenlijke mensen de norm zijn.''
Aanwijzen
Op speciaal door NS, ProRail en gemeente aangewezen plekken wil hij graffiti wel toestaan. De Rouwe: ,,Maak onderscheid tussen ongewenste, lelijke ‘tags’ en kwalitatief goede graffiti. Goede graffiti biedt vaak de garantie dat een muur gevrijwaard blijft van onwenselijke graffiti. Door de 'erecode' van de graffitispuiter kan goede graffiti als vorm van preventie werken tegen ongewenste illegale graffiti.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!