Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

CDA: verhoog leeftijdsgrens cosmetische ingreep

21 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
botox fillers 1127

Het CDA wil de minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen zonder medische noodzaak verhogen van 18 naar 21 jaar. CDA-Kamerlid Joba van den Berg stelt in De Telegraaf dat een 18-jarige de gevolgen van een ingrijpende cosmetische operatie niet altijd overziet.

Al eerder verhoogde de vorige minister Edith Schippers de leeftijdsgrens naar 18 jaar. Voor een ’gewone’ medische operatie is iemand vanaf 16 al bevoegd daar zelf over te beslissen. "Dat toont al aan dat er met cosmetische ingrepen iets bijzonders aan de hand is", aldus Van den Berg. Tussen 2011 en 2016 moesten zeshonderd mensen zich laten behandelen voor complicaties na een cosmetische ingreep.

Kassa onderzocht in 2016 al hoe eenvoudig het was voor 16-jarige meisjes om lip fillers ingespoten te laten krijgen. De helft van de artsen bleek toen bereid deze fillers in te spuiten. De norm was in 2016 nog dat dergelijke fillers niet bij mensen onder de 18 jaar ingespoten mochten worden.

Leeftijdsgrens cosmetische ingrepen

Sommige cosmetisch artsen hanteren op eigen initiatief de grens van 21 en soms zelfs die van 25 jaar. Toch is het volgens Van den Berg nodig deze verhoging centraal te regelen, met de aanpassing van de 'veldnorm'. "Daarmee kunnen we voorkomen dat kwetsbare jongeren alsnog een ingreep ondergaan bij minder verantwoordelijke artsen."

Verplichte bedenktijd cosmetische ingreep voor jongeren

Van den Berg pleit verder voor het invoeren van een verplichte bedenktijd voor jongeren die een cosmetische ingreep willen ondergaan en voor betere voorlichting. Daarnaast dient het ministerie van Volksgezondheid de sector te onderzoeken. Ook wil de CDA'er een meldplicht voor hersteloperaties, operaties voor mensen die complicaties ondervonden na een ingreep.

Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde, kan zich wel vinden in de verhoging van de leeftijdsgrens. "Als het gaat om puur cosmetische behandelingen, zonder enige medische noodzaak, zouden wij kunnen leven met een verhoging van de leeftijd." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar