Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Helft artsen bereid om lipfillers te injecteren bij 16-jarige

12 nov 2016
  •  
leestijd 3 minuten
930x520 Lippen
De minimumleeftijd voor een cosmetische ingreep zonder medische noodzaak is volgens de richtlijnen van de beroepsorganisaties voor cosmetisch artsen en plastisch chirurgen 18 jaar oud. Kassa deed een steekproef en stuurde een 16-jarig meisje langs zes cosmetisch artsen voor lipfillers. De resultaten zijn schokkend.
Regelgeving
In Nederland hebben alle artsen met elkaar een norm gesteld; cosmetische behandelingen, zoals lipfillers, mogen niet worden uitgevoerd onder de 18 jaar. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hier heel duidelijk in; artsen die zichniet aan deze leeftijdsgrens houden zijn tuchtrechtelijk aansprakelijk. De enige uitzondering op deze leeftijdsgrens van 18 jaar is als er een medische indicatie is, bijvoorbeeld bij flaporen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet toe op de naleving van onder andere deze leeftijdsgrens. Alle artsen die in de cosmetische sector werkzaam zijn - of ze nou zijn aangesloten bij een beroepsvereniging of niet - moeten zich aan deze leeftijdsgrens houden.

Steekproef
Wij deden een steekproef en lieten een proefpersoon van 16 jaar langsgaan bij 6 klinieken voor een lipfiller behandeling. Als de behandelend arts naar de leeftijd of geboortedatum vroeg gaf zij eerlijk antwoord. Drie van de zes artsen wilden lipfillers bij het 16-jarige meisje injecteren. Dus de helft van de klinieken waar we langs zijn geweest gaven aan bereid te zijn zich niet aan de norm te houden waar alle artsen in Nederland zich aan dienen te houden. Eén van de artsen kwam zelfs aan huis langs om een behandeling uit te voeren. Uiteraard hebben we de fillers niet echt laten inspuiten. Net voordat de behandeling plaatsvond trok onze proefpersoon zich terug.
Gevaren
Korte termijn bijwerkingen van lipfillers zijn bijvoorbeeld zwelling of blauwe plekken. Maar als een filler niet goed ingespoten wordt, bestaat het gevaar dat zenuwen of bloedvaten geraakt worden bij het inspuiten. Iedere basisarts mag zich cosmetisch arts noemen. En met de groeiende hype rondom lipfillers zijn er steeds meer aanbieders op de markt. Plastisch chirurg en bestuurslid van de Vereniging van Plastische Chirurgie Ali Pirayesh, reageert in onze reportage. Pirayesh: “Iedereen die zich arts noemt en die ook het artsenbul heeft zal volgens de wet deze ingrepen mogen uitvoeren.” De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG), benadrukt ook dat cosmetische behandelingen onder de 18 jaar ontoelaatbaar zijn. "Kassa heeft duidelijk gemaakt dat er meer gedaan moet worden om misstanden in de cosmetische sector te voorkomen". De NVCG geeft aan in samenwerking met de overheid te werken aan een 2-jarige opleiding voor cosmetisch artsen. Zij pleiten voor een beschermde titel voor cosmetisch artsen. Op dit moment mag iedere basisarts zich namelijk cosmetisch arts noemen.

Inspectie start onderzoek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg reageert ook op ons onderzoek. De IGZ zegt niet eerder berichten te hebben ontvangen over het niet naleven van deze minimum leeftijdsgrens door cosmetisch artsen. Zij zien de resultaten van de steekproef als een serieus signaal en gaan verder onderzoek uitvoeren. De Inspectie kan artsen die zich niet aan de regels houden tuchtrechtelijk vervolgen. De namen van de klinieken en de artsen zijn door Kassa doorgegeven aan de Inspectie. Zij gaan de situatie verder onderzoeken.
Reacties artsen
Uiteraard hebben we de artsen die in de verborgen camera reportage te zien zijn de kans gegeven te reageren. De drie artsen die instemden met de behandeling zijn onherkenbaar in beeld gebracht. De uitgebreide reacties van deze drie artsen lees je hier .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!