Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Helft artsen bereid om lipfillers te injecteren bij 16-jarige

12-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2186 keer bekeken
  •  

De minimumleeftijd voor een cosmetische ingreep zonder medische noodzaak is volgens de richtlijnen van de beroepsorganisaties voor cosmetisch artsen en plastisch chirurgen 18 jaar oud. Kassa deed een steekproef en stuurde een 16-jarig meisje langs zes cosmetisch artsen voor lipfillers. De resultaten zijn schokkend.

Regelgeving
In Nederland hebben alle artsen met elkaar een norm gesteld; cosmetische behandelingen, zoals lipfillers, mogen niet worden uitgevoerd onder de 18 jaar. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hier heel duidelijk in; artsen die zichniet aan deze leeftijdsgrens houden zijn tuchtrechtelijk aansprakelijk. De enige uitzondering op deze leeftijdsgrens van 18 jaar is als er een medische indicatie is, bijvoorbeeld bij flaporen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet toe op de naleving van onder andere deze leeftijdsgrens. Alle artsen die in de cosmetische sector werkzaam zijn - of ze nou zijn aangesloten bij een beroepsvereniging of niet - moeten zich aan deze leeftijdsgrens houden.

Steekproef
Wij deden een steekproef en lieten een proefpersoon van 16 jaar langsgaan bij 6 klinieken voor een lipfiller behandeling. Als de behandelend arts naar de leeftijd of geboortedatum vroeg gaf zij eerlijk antwoord. Drie van de zes artsen wilden lipfillers bij het 16-jarige meisje injecteren. Dus de helft van de klinieken waar we langs zijn geweest gaven aan bereid te zijn zich niet aan de norm te houden waar alle artsen in Nederland zich aan dienen te houden. Eén van de artsen kwam zelfs aan huis langs om een behandeling uit te voeren. Uiteraard hebben we de fillers niet echt laten inspuiten. Net voordat de behandeling plaatsvond trok onze proefpersoon zich terug.

Gevaren
Korte termijn bijwerkingen van lipfillers zijn bijvoorbeeld zwelling of blauwe plekken. Maar als een filler niet goed ingespoten wordt, bestaat het gevaar dat zenuwen of bloedvaten geraakt worden bij het inspuiten. Iedere basisarts mag zich cosmetisch arts noemen. En met de groeiende hype rondom lipfillers zijn er steeds meer aanbieders op de markt. Plastisch chirurg en bestuurslid van de Vereniging van Plastische Chirurgie Ali Pirayesh, reageert in onze reportage. Pirayesh: “Iedereen die zich arts noemt en die ook het artsenbul heeft zal volgens de wet deze ingrepen mogen uitvoeren.” De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG), benadrukt ook dat cosmetische behandelingen onder de 18 jaar ontoelaatbaar zijn. "Kassa heeft duidelijk gemaakt dat er meer gedaan moet worden om misstanden in de cosmetische sector te voorkomen". De NVCG geeft aan in samenwerking met de overheid te werken aan een 2-jarige opleiding voor cosmetisch artsen. Zij pleiten voor een beschermde titel voor cosmetisch artsen. Op dit moment mag iedere basisarts zich namelijk cosmetisch arts noemen.

Inspectie start onderzoek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg reageert ook op ons onderzoek. De IGZ zegt niet eerder berichten te hebben ontvangen over het niet naleven van deze minimum leeftijdsgrens door cosmetisch artsen. Zij zien de resultaten van de steekproef als een serieus signaal en gaan verder onderzoek uitvoeren. De Inspectie kan artsen die zich niet aan de regels houden tuchtrechtelijk vervolgen. De namen van de klinieken en de artsen zijn door Kassa doorgegeven aan de Inspectie. Zij gaan de situatie verder onderzoeken.

Reacties artsen
Uiteraard hebben we de artsen die in de verborgen camera reportage te zien zijn de kans gegeven te reageren. De drie artsen die instemden met de behandeling zijn onherkenbaar in beeld gebracht. De uitgebreide reacties van deze drie artsen lees je hier .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

frits gerritsen
frits gerritsen13 nov. 2016 - 11:41

Dit komt omdat die helft van de artsen en waarschijnlijk wel meer het beroemde esculaapteken hebben ingeruild voor het Euroteken.Ik mocht de laatste 3 maanden  het nodige meemaken waardoor mijn ziektekostenverzekeraar meerdere keren in de buidel moest tasten terwijl het m.i. niet nodig was. Als ik daarna de rekeningen zie die dienen te worden betaald krijg ik langzaam het gevoel dat alles onder 1 hoedje speelt en dat daardoor de gewone mens continu op onkosten wordt gejaagd. Het is een absolute crime waarvan het einde nog niet in zicht is tenzij wij allen in maart een andere richting kiezen en daarmee aangeven dat dit niet meer tolerant is.

opaplop
opaplop13 nov. 2016 - 10:53

Het is allemaal onzin dat spuiten  om er mooier uit te zien, de een wil nog dikkere lippen als de ander, als ze op de TV een zg ster zien die haar of zijn  wangen lippen of borsten of wat dan ook hebben laten behandelen, willen ze het ook, want anders tellen ze zeker niet mee. En wat kost die onzin allemaal, en hoe zien ze er straks uit als ze op leeftijd zijn? Wie het weet mag het zeggen, maar het kan nooit goed zijn om al die troep in je lichaam te laten spuiten, maar ja, wie ben ik???? Ik weet wel, dat ieder knap is in zijn of haar soort is..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!