Kassa

CDA: pak beschonken bestuurder ook met camera

20-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
autos-verkeer-file-snelweg_02.jpg
De politie zou nummerplaatherkenning door camera's ook moeten inzetten om automobilisten die eerder met teveel alcohol achter het stuur zijn gekropen, extra te controleren. Dat stelt Tweede Kamerlid Sander de Rouwe van het CDA woensdag.
Ontmoediging
De controle kan de zware drinker ontmoedigen om beschonken in de auto te stappen, denkt de CDA'er. ,,Het aantal zware drinkers in het verkeer daalt al jaren niet. Dat komt vooral omdat de pakkans te laag is. Dat is de achilleshiel van het systeem'', zegt De Rouwe. ,,Ze moeten merken dat ze onder verscherpt toezicht staan.''
'Neem ook beschonken bestuurder op in database'
De politie doet nu al aan nummerplaatherkenning door beelden van kentekens te vergelijken met de nummerplaten in een database. Daar staan mensen in die worden gezocht, of mensen die nog een boete open hebben staan. De Rouwe wil in die database ook mensen opnemen die in de afgelopen vijf jaar met alcohol op gepakt zijn.
'Gerichtere controles'
Bijkomend voordeel is volgens De Rouwe dat de politie gerichter kan controleren. ,,Iedereen kent de grootschalige fuiken wel die de politie opzet. Alle automobilisten worden dan van de weg gehaald, terwijl maar 3 procent van de bestuurders iets op z'n kerfstok heeft. Door nummerplaatherkenning in te zetten, kun je alleen de mensen van de weg halen die je echt wilt controleren'', vindt De Rouwe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!