Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CBS gebruikt Twitter om sociale onrust te meten

27-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone twitter 930x520
Het Centraal Bureau voor de Statistiek wil Twitter gebruiken om spanningen en sociale onrust in de samenleving te meten. Het statistiekbureau verzamelt sinds 2010 alle openbare Nederlandse tweets en heeft nu in kaart gebracht uit welke tweets onrust of onveiligheid blijkt.
Logische pieken
Een grafiek op basis van de nieuwe vorm van meten, laat duidelijke pieken zien op bepaalde momenten, zoals aanslagen, maar ook met de MH17-ramp en de verstoring van de Dodenherdenking in 2010. Ook de presidentsverkiezing van Donald Trump leidde tot onrust of gevoelens van onveiligheid.
Realtime onderzoeken
Momenteel kunnen tweets alleen nog achteraf worden geanalyseerd. Het CBS wil uiteindelijke realtime kunnen analyseren, zodat ze ontwikkelingen in sociale spanningen beter kunnen zien. De speciale onderzoeksafdeling zet het aantal berichten die duiden op spanningen af tegen het totaal van berichten op Twitter. Woorden die op onrust duiden zijn bijvoorbeeld 'terrorist', 'angst', 'geweld', 'politie' en 'bescherming'. Tweets met deze woorden in positieve context worden gefilterd.
Facebook
Het CBS heeft ook geprobeerd om Facebook-posts te onderzoeken, maar dat bleek minder geschikt. Berichten worden op Facebook minder vaak openbaar gedeeld en er wordt minder over nieuws gesproken.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!