Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cadeaukaarten onveilig door lek

09-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
cadeaukaarten 930
Het is kinderlijk eenvoudig om in de winkel af te rekenen met het saldo dat op de cadeaukaart van iemand anders staat. Met gebruik van je smartphone kun je het bedrag dat op de kaart staat uitgeven, zónder dat de kaart van jou is. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa.  Beveiligingslek

Kassa onderzocht 12 landelijke cadeaukaarten die in de winkel te koop én te besteden zijn. Bij 11 van de 12 cadeaukaarten bleek het mogelijk om te betalen met het saldo van de cadeaukaart van iemand anders. Door gebruik te maken van de informatie op de cadeaukaarten uit de winkel die je ter plekke kunt aflezen zonder de kaart daadwerkelijk te kopen, konden medewerkers van het tv-programma via een eenvoudige truc bij de kassa betalen met het saldo van verschillende cadeaukaarten. 

Bekende cadeaukaarten

Dit lukte met de ‘VVV Cadeaukaart’, ‘Boekenbon’, ‘HEMA cadeaukaart’, ‘Nationale Bioscoopbon’, ‘Fashioncheque’, ‘YourGift Card’, ‘RestaurantCadeau’, ‘Beauty & Parfum cadeau’, ‘Prénatal cadeaukaart’, ‘Intertoys cadeaukaart’ en ‘Huis & Tuin cadeau’. 

Branchevereniging treft na uitzending maatregelen

De Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) zegt dat de fraude weinig voorkomt, maar dat zij bekend is met het probleem. Volgens de branchevereniging worden gedupeerden gecompenseerd en zijn “de leden continue bezig zijn met de beveiliging van de cadeaukaarten én het gebruiksgemak voor consumenten en acceptanten”. De branchevereniging reageert in de uitzending. De vereniging heeft winkeliers geïnstrueerd alleen bestedingen met de cadeaukaarten toe te staan aan consumenten die de kaart kunnen tonen. Een andere maatregel is dat kaarteigenaren die hun saldo willen controleren een pincode moeten invoeren. De BVCNL vraagt winkeliers de ‘kaarten-apps' en zelfgemaakte foto's niet te accepteren als betaalmiddel.

Hoogleraar wijst op 'zorgplicht'

Bart Jacobs, hoogleraar Digital Security aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt het goed dat Kassa dit aan de orde stelt, en noemt het ‘opmerkelijk’ dat de BVCNL al langer van dit lek op de hoogte was maar het niet heeft aangepakt. “Ik vind het zelfs nalatig, daarmee laten ze bewust klanten risico’s lopen en dit ondermijnt het product”. Volgens Jacobs is het “hun zorgplicht om dit zo snel mogelijk op te lossen”.

Meer over:

lek, cadeaukaarten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!