Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bus,- metro,- en tramkaartjes fors duurder in 2023

12-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7181 keer bekeken
  •  
amsterdam tram openbaar vervoer ov 1127

De prijzen voor de bus, tram en metro stijgen in 2023 meer dan het tarief voor een treinreis. De treinreiziger is volgend jaar gemiddeld 4,3 procent duurder uit dan nu, terwijl de prijzen van de regionale bus-, tram- en metrokaartjes met ruim 7 procent omhooggaan. 

Zo krijgt een busrit een grotere prijsstijging dan een gemiddelde treinreis, zo meldt de Volkskrant. Trouwe reizigers in de spits zijn goedkoper uit, terwijl 65-plussers in de daluren juist veel meer moeten betalen.

Hogere tariefstijging in ov dan voorgaande jaren 

De tariefstijging in het openbaar vervoer is beduidend hoger dan in voorgaande jaren. De NS kan zich, ondanks de hoge energieprijzen, een geringere prijsverhoging veroorloven doordat het bedrijf in 2014 een langdurig elektriciteitscontract met Eneco afsloot, dat doorloopt tot 2024.

Bus-, metro-, en tramkaartje gemiddeld 7 procent duurder

De bus, metro en tram worden gemiddeld 7,24 procent duurder, meldt Samenwerkingsverband DOVA (Decentrale OV Autoriteiten). Het basistarief dat overal in Nederland wordt betaald aan het begin van de bus-, metro- of tramreis, stijgt van 1,01 naar 1,08 euro. 

Aangezien vervoersbedrijven het kilometertarief meer kunnen verhogen dan het basistarief, kan de totale prijsverhoging hoger uitvallen. In Amsterdam en omstreken stijgt daardoor het totale tarief gemiddeld met 8,4 procent.

Ook NS voert tariefstijging door 

Bij de NS stijgen de losse kaartjes voor de tweede klas met ongeveer 5,5 procent. Reizen in de eerste klas kost 7,4 procent meer. 

Ook de meeste abonnementen worden duurder, vooral abonnementen voor 65-plussers. Voor trouwe reizigers wordt reizen juist goedkoper. Zij gaan 2,4 procent minder betalen voor abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of door het land gereisd kan worden. De NS verlaagt deze prijzen om het treinreizen bij forenzen te stimuleren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!