Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Burger voelt zich veiliger in stad

27-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stad__snachts_01.jpg
Mensen voelen zich tegenwoordig in de stad bijna net zo veilig als op het platteland. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat vrijdag openbaar werd. Dat was eerder niet zo; toen waande men zich op het platteland een stuk veiliger.
Onduidelijke oorzaak
De oorzaak is niet duidelijk, maar mogelijk komt het doordat er meer aandacht is voor preventie van criminaliteit en er meer toezicht is op straat, stelt een woordvoerder van het cijferbureau.
Op straat
Ook worden volgens hem meer misdrijven niet meer fysiek op straat gepleegd, waarbij ook omstanders die dat zien gebeuren zich onveilig voelen, maar via de computer. ,,Dan is er maar een persoon die zich slachtoffer voelt.’’
Uitzondering
Er is een uitzondering: in Amsterdam is 29 procent van de inwoners slachtoffer van criminaliteit. Dat betekent dat die mensen op de een of andere manier geconfronteerd zijn met een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict. Daar hoeft overigens geen aangifte van gedaan te zijn.
Het gevoel van veiligheid sluit aan bij de daadwerkelijk geregistreerde criminaliteitscijfers: die hebben al jaren een dalende trend. Tussen 2006 en 2014 daalde het aantal misdrijven met bijna een kwart (23 procent).
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!