Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Buitenland int maar weinig verkeersboetes

05-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_87.jpg
Nederlanders die in het buitenland worden geflitst wegens te snel rijden of een bon onder de ruitenwisser krijgen voor fout parkeren, vinden thuis zelden een acceptgiro in de bus. In theorie mag het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden dit soort boetes innen, maar vaak gebeurt dat niet.
Een woordvoerster van het CJIB bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf. Vorig jaar incasseerde het CJIB slechts vijftig buitenlandse bekeuringen. Dit jaar zijn dat er tot nog toe 65, waarvan de meeste uit Oostenrijk.
Regels
Er bestaan sinds een paar jaar regels om de samenwerking tussen EU-landen bij het innen van boetes te vereenvoudigen. ,,Maar we krijgen inderdaad nog niet veel verzoeken uit andere landen.'' Nederland zelf stuurt inmiddels per maand gemiddeld 700 bekeuringen van buitenlanders naar andere Europese landen.
Waarschuwing
Toch waarschuwt de woordvoerster de miljoenen Nederlanders die jaarlijks op vakantie gaan, dat ze niet zo maar met een verkeersovertreding kunnen wegkomen. ,,Wie door de politie staande wordt gehouden, moet afhankelijk van het land en type overtreding onmiddellijk betalen of krijgt een dagvaarding overhandigd en moet voor de rechter verschijnen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!