Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brussel legt boetes op aan farmaceuten

19-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pillen_3_08.jpg
De Europese Commissie heeft woensdag forse boetes uitgedeeld aan diverse farmaceutische bedrijven. Zij worden gestraft omdat ze de introductie van generieke medicijnen, goedkopere versies van geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen, hebben vertraagd. Daarmee hielden zij de prijzen van geneesmiddelen onnodig hoog.
Miljoenenboetes
De hoogste boete, van 93,8 miljoen euro, gaat naar het Deense bedrijf Lundbeck. Die betaalde concurrenten om de introductie van generieke varianten van zijn goedverkopende antidepressiemiddel Citalopram uit te stellen. Vier producenten van de generieke medicijnen, waaronder het Duitse concern Merck, moeten vanwege deze afspraken boetes van in totaal 52,2 miljoen euro betalen.
Generieke medicijnen zorgen voor prijsverlaging
Volgens de commissie staat vast dat de introductie van generieke medicijnen de prijzen van geneesmiddelen sterk verlaagt. Zo daalde de prijs van middelen die vergelijkbaar zijn met Citalopram in Groot-Brittannië met 90 procent, nadat de generieke medicijnen op grote schaal op de markt werden gebracht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!