Kassa

Briefje van PostNL met QR-code in de brievenbus: is dat oplichting?

11-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
23915 keer bekeken
  •  
20220311_postnl_briefje

Bestel jij weleens uit het buitenland? Dan kan het gebeuren dat je een briefje in de bus vindt met het verzoek om inklaringskosten te betalen. Je ziet het verschuldigde bedrag, wat adresgegevens, een QR-code én een link waar je kunt betalen. En omdat phishing uit naam van PostNL een behoorlijk groot probleem is, vragen sommige mensen zich af of zo'n briefje wel zuivere koffie is en of er misschien sprake is van oplichting. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

In principe moest je over commerciële bestellingen van buiten de Europese Unie altijd al inklaringskosten, btw en – afhankelijk van de waarde – soms ook invoerrechten betalen, maar bestellingen met een waarde onder de 22 euro waren vrijgesteld van deze verplichting. Ook kwam het regelmatig voor dat pakketjes door de controle van de douane glipten: 100% controle is immers niet realistisch.

Sinds 1 juli 2021 zijn de regels echter aangescherpt en moet je over alle commerciële zendingen van buiten de Europese Unie inklaringskosten betalen, dus ook als de waarde lager dan 22 euro is. En dat betekent dat jouw AliExpress-bestelling langer onderweg is én dat je vanwege de extra kosten waarschijnlijk niet meer zo goedkoop uit bent als je aanvankelijk dacht.

En dat is dan ook gelijk één van de redenen voor deze wetswijziging: het idee is om een wat gelijkwaardiger speelveld te creëren en de ongebreidelde import van goedkope (imitatie)producten – die niet altijd voldoen aan Europese kwaliteits- en veiligheidseisen en soms zelfs ronduit gevaarlijk zijn – enigszins aan banden te leggen.

Briefje van PostNL in de bus

De controle op zendingen van buiten de Europese Unie is sinds juli vorig jaar dus strenger geworden, en dat betekent dat jij als koper vaker door PostNL wordt benaderd om aanvullende informatie te verstrekken en inklaringskosten te betalen.

De afzender van jouw bestelling heeft de mogelijkheid om jouw contactgegevens op het douaneformulier te vermelden, zoals je telefoonnummer en je e-mailadres. Staat jouw e-mailadres op het pakket? Dan kan PostNL je namens de douane per e-mail verzoeken om de inklaringskosten te betalen.

Maar wat als jouw contactgegevens niet op het pakket staan, en slechts jouw adres bekend is? Dan kan het gebeuren dat je dit soort briefjes in de brievenbus krijgt:

postnl_qr_web

Op bovenstaande afbeelding hebben we uiteraard de nodige details gecensureerd, zoals de naam, de Track & Trace-code, het bezorgadres en de daadwerkelijke QR-code. Dat zijn namelijk herleidbare persoonsgegevens.

Is hier sprake van oplichting?

Zeker als je niet gewend bent om met regelmaat uit het buitenland te bestellen, kun je na ontvangst van zo'n briefje je bedenkingen hebben. Misschien weet je helemaal niet dat je verplicht bent om deze inklaringskosten te betalen, en dan kun je – zeker met al die verhalen over phishingmails namens PostNL – denken dat hier sprake is van oplichting.

Dat is echter niet het geval, deze briefjes zijn écht van PostNL. Althans, in theorie bestaat de mogelijkheid natuurlijk altijd, maar voor zover wij weten, zijn er geen actuele voorbeelden bekend van nepbrieven uit naam van PostNL.

Als iemand een voorbeeld heeft van een vervalst betaalverzoek voor inklaringskosten in de vorm van een fysiek briefje uit naam van PostNL, horen wij het vanzelfsprekend graag.

Wat moet je doen als je zo'n briefje krijgt?

Dat is simpel: je moet de verschuldigde inklaringskosten en de btw betalen. Betaal je niet? Dan gaat de zending op termijn retour afzender en ontvang je niks. Om te betalen, kun je de QR-code op het briefje scannen met je smartphone. Dan beland je direct op de juiste pagina.

Check in dat geval wel of je je écht op de PostNL-website bevindt en dat het niet om een vervalsing gaat. In de adresbalk staat jouw.postnl.nl

Als je daarentegen tóch je bedenkingen hebt, kun je ook handmatig naar de website van PostNL gaan. Ga in dat geval naar www.postnl.nl/bekijkinklaring

Vervolgens vul je de Track & Trace-code en je postcode in. Er is ook nog een invoerveld genaamd Land van bestemming, maar deze staat standaard op Nederland, dus daar hoef je verder niks mee te doen. Als blijkt dat je inderdaad inklaringskosten en btw verschuldigd bent, zie je de aanvullende informatie en de betaalinstructies na het bevestigen van je invoer op je scherm.

Heb je betaald? Dan kun je je bestelling in de meeste gevallen binnen enkele dagen thuis verwachten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 mrt. 2022 - 7:56

Leuke tip voor oplichters.

15 mrt. 2022 - 4:02

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Robbie-1960
Robbie-196011 mrt. 2022 - 14:31

Alles buiten de EU (zoals China) onnodig duurder maken is geen "gelijkwaardiger speelveld creëren". Dat is juist het tegenovergestelde en daarmee concurrentievervalsing. Het moet mij keuze zijn iets uit China te importeren tegen vaak lagere kosten. Dat het kwalitatief minder is, is het risico wat IK neem. Als iets niet veilig is zijn daar normen voor, domweg belastingen heffen worden ze niet veiliger door. Omdat de EU door hun eigen EU/CE regels veel duurder is, dat kun je de klant niet aanrekenen. Snap niet dat Kassa meegaat in deze onzin.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe12 mrt. 2022 - 12:13

Dat is de zaken omdraaien. Waarom zou een pakje uit Verweggistan niet met Nederlandse BTW belast mogen worden? Dat is een ongelijkwaardig speelveld t.o.v. pakjes van dichterbij. En waarom geen inklaringskosten op pakjes van Verweggistan onder een bepaald bedrag? Ook niet eerlijk tegenover situaties waarin wel inklaringskosten betaald moeten worden. Ongelijkwaardig en dus rechttrekken, volkomen terecht.

vanlotjegetikt
vanlotjegetikt11 mrt. 2022 - 11:06

Maar wel ondertussen( DUBBEL) belasting innen. Land waar je koopt rekent ook belasting............................

1 Reactie
thieu
thieu11 mrt. 2022 - 12:34

Dat is gewoon niet waar. Het gaat uitsluitend om de BTW (of ook wel VAT "Value Added Taxes). Als je in het land van herkomst BTW betaald hebt, én er is een belastingverdrag met dat land, dan hoef je in NL geen BTW meer te betalen. Sinds de nieuwe regel is ingegaan hebben veel buitenlandse webwinkels daar ook iets aan gedaan. Er zijn bijvoorbeeld webwinkels die in Europa magazijnen hebben, en omdat er binnen Europa vrij verkeer van goederen en diensten is hoeft dan geen BTW betaald te worden. En, zoals al opgemerkt, is dit ook veel eerlijker voor de vele (web)winkels in NL die nu nog een beetje kunnen concurreren.

hanspy
hanspy11 mrt. 2022 - 11:01

99,9% van alle artikelen besteld bij Aliexpress of Banggood hebben BTW al geregeld en men hoeft men dus niet extra te betalen. Bij Amazon is het slechter geregeld en heb je zonder erg te hebben spullen van buiten EU besteld en komt Post met die vervelende briefjes en dus extra kosten van 4 Euro verwerkings kosten of zelfs 7 Euro als je het via afhaalpunt betaald. Mijn advies is , gewoon niet betalen en afhalen en je geld krijg je gewoon terug. Moeten ze de boel eerst maar eens goed regelen bij Amazon.

wim koelewijn
wim koelewijn11 mrt. 2022 - 10:52

Hopelijk neemt hiermee toevoer van bijv. AliExpress af..ik koop nooit iets bij dit soort bedrijven maar een buurvrouw bestelt "alles wat los en vast zit" bij dit soort bedrijven..een paareuro-horloge,een simpel goudkleurig ringetje/kettinkje..ongelooflijk hoe dit verpakt is..in luchtkussentjesfolie en daaromheen een halve vuilniszak..alleen daarom al verbieden !

1 Reactie
hanspy
hanspy11 mrt. 2022 - 11:04

Dus omdat u het niet ok vind mogen anderen niet de lol hebben? Dat u het afraad ok. Maar verbieden maakt van u een onhebbelijk vervelend bemoeizuchtig menneke. Ga in de hoek staan en je schamen.

kaartendraak
kaartendraak11 mrt. 2022 - 10:26

Ik vind het iritante briefjes, niet vanwege dat je moet betalen, want soms zijn er afzenders die niet vooraf de inklaringskosten bij je bestelling rekenen, de meesten doe het automatisch wel, geen probleem daarmee. Wat ik er iritant aan vind is dat als je er 1 krijgt, je die VEEL TE LAAT krijgt. Enige tijd geleden iets via Amazon in de UK besteld wat door een externe verkoper werd verstuurd. Er werd toen geen inklaringskosten bij gerekend en ik maar wachten. Verkoper keek toen eind december eens, net na kerst en zag dat die betaald moesten worden. Ik heb nooit bericht gehad, terwijl het toen al bij de douane lag. Verkoper heeft het heel lief voor mij betaald. Ik kreeg het pakket in huis en wat denkje? een week later kreeg ik dat briefje eindelijk, op 4 januari en dat ik VOOR 6ajanuari! moest betalen. Hoezo op tijd?????? Vroeger kreeg je zo'n briefje en kon je je pakket binnen 2-3 weken ophalen bij een post.nl punt en DAAR betalen. Dat was veel prettiger werken.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam11 mrt. 2022 - 9:58

Ik heb gewoon de post nl app, dan krijg je vanzelf alle info door, van post nl. Dus maak gewoon een post nl account aan. En voor andere bezorgdiensten geldt dat ook. Je wordt via je app direct geinformeerd.

Monique R
Monique R11 mrt. 2022 - 9:47

Wij krijgen regelmatig dergelijke briefjes met de melding dat verzonden post te weinig postzegels bevatten en of we dan even een bedrag willen overmaken (x-aantal postzegels + administratiekosten). Dit terwijl we altijd heel goed checken hoeveel erop moet afhankelijk van gewicht etc. Ze lijken precies op deze briefjes maar dan met een andere titel. Dat lijkt ons wel echte oplichterij. Krijgen jullie hier ook melding van?

1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn11 mrt. 2022 - 10:55

dat u moet betalen is toch omdat Uw afzender dan te weinig gefrankeerd heeft ? U frankeert voldoende zegt U..doet u dat niet dan krijgt de ontvanger "de bijbetaling" te voldoen..of is dit veranderd ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!