Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brandweer wijst op gevaar koolmonoxide nu mensen huis op alternatieve manieren verwarmen

16-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1211 keer bekeken
  •  
CO-melder koolmonoxidemelder 1127

In twee derde van de Nederlandse huishoudens hangt geen koolmonoxidemelder, signaleert de brandweer. Terwijl mensen door torenhoge energieprijzen op zoek gaan naar goedkopere manieren om het huis te verwarmen. Zo wordt er door de hoge gasprijzen overgestapt op hout- en oliekachels en soms zelfs bloempotkacheltjes. Die kunnen echter een bron van koolmonoxide zijn als ze niet goed verbranden.

Als mensen hun woning slechter ventileren, lopen zijn een groter risico op koolmonoxidevergiftiging deze winter, waarschuwt de brandweer.

“Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griep", zegt Peter Schuurmans namens Brandweer Nederland. Ook een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide vrijkomt bij het verwarmen van een woning.

Doden en gewonden door koolmonoxidevergiftiging

Slechts 35 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een koolmonoxidemelder, blijkt uit het Woononderzoek Nederland van de brandweer. In tegenstelling tot rookmelders zijn deze niet verplicht in huis. In Nederland sterven elk jaar tien tot twintig mensen door een koolmonoxidevergiftiging. Honderden mensen belanden in het ziekenhuis.

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding, die bijvoorbeeld het gevolg kan zijn van een kapotte cv-ketel. Het is giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom belangrijk een koolmonoxidemelder op te hangen, op de juiste plaats - niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels, stelt de brandweer.

Het openzetten van een raam of andere manieren van ventileren zijn volgens de brandweer cruciaal om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Campagne

Deze week start de brandweer samen met de Brandwondenstichting en het ministerie van Binnenlandse Zaken opnieuw een campagne om mensen bewuster te maken van de gevaren van koolmonoxide. Vanaf 1 april mag een gasverbrandingsinstallatie zoals als een cv-ketel alleen nog worden geïnstalleerd en onderhouden door gecertificeerde bedrijven. De brandweer hoopt dat het aantal slachtoffers van koolmonoxide daarmee "drastisch naar beneden gaat." Bron: ANP/Brandweer

Meer weten over koolmonoxidemelders en rookmelders?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!