Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bol.com wederom in opspraak vanwege verkoop antisemitische artikelen

07-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Bol.com.jpg
Het programma Zembla heeft in een onderzoek naar de verkoop van antisemitische artikelen ontdekt dat webshop Bol.com grootschalig antisemitische artikelen verkoopt. 
Voor de uitzending ‘Netwerk van Haat’ heeft Zembla onderzocht hoeveel antisemitische artikelen zomaar gekocht kunnen worden zonder tussenpersonen op de webshop. Het blijkt dat tientallen haatzaaiende boeken gewoon te koop zijn op de webshop van Bol.com. Het gaat om boeken die onder andere discriminerende en racistische denkbeelden verheerlijken. Zembla kocht vervolgens deze boeken en heeft de webshop ermee geconfronteerd. 
Bol.com geeft aan haar assortiment niet actief te controleren en vooral af te wachten totdat belangenorganisaties, klanten of medewerkers een melding doen alvorens te controleren of het om een ongepast artikel gaat. 

Strafbaar

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner geeft aan dat dit niet alleen erg pijnlijk is, maar zelfs wettelijk strafbaar. “Dit is niet alleen fout, het is ook strafbaar. Volgens het Wetboek van Strafrecht artikel 137-e is dit verboden, hier zou op gehandhaafd moeten worden. Bol.com is een Nederlands bedrijf en moet zich dus gewoon aan de Nederlandse wet houden.”

Bredere trend

Eerder heeft Kassa ook al ontmaskerd hoe talloze antisemitische artikelen op beurzen aangeboden worden zonder dat dit consequenties heeft. Onze redactie bezocht toen een beurs met tweede wereldoorlog memorabilia; daar werden ook massaal nazistische spullen verhandeld, zoals te zien is in onze uitzending van 28 augustus.
Er lijkt dus een bredere trend te bestaan waarbij discriminerende, racistische en antisemitische spullen zomaar verkocht kunnen worden, terwijl dit wettelijk strafbaar is. Inlichtingendiensten waarschuwen dan ook de Nederlandse overheid over het gevaar van groeiend rechts-extremisme, zo is ook te lezen in het artikel van Zembla.

Aanpassing strafrecht

Eddo Verdoner pleit voor een aanpassing van het strafrecht: “De bewijslast zou moeten worden omgedraaid. Dat wil zeggen dat de verkoper moet aan kunnen tonen dat een boek of artikel met dergelijke inhoud voor educatieve of wetenschappelijke doeleinden wordt verkocht.”

Donderdag te zien in Zembla

Tijdens de uitzending van Zembla, die donderdagavond om 20:30 is te zien bij BNNVARA op NPO2, zal dit onderwerp worden behandeld. Intussen is het gehele artikel van Zembla hier te lezen.
Bron: Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!