Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Boetes voor verkoop hormoonafslankmiddel
06-01-2011
•
leestijd 2 minuten
•
82 keer bekeken
•
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenge boetes uitdelen aan bedrijven, artsen, apothekers en schoonheidsklinieken die afslankmiddelen verkopen, gemaakt met het zwangerschapshormoon HCG. De boetes kunnen oplopen tot anderhalve ton per eerste overtreding. De IGZ heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Sommige zwangere vrouwen staan via hun urine hormonen af voor de productie van een medicijn dat andere vrouwen kunnen gebruiken bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Deze geneesmiddelen worden echter ook gebruikt door de schoonheidsklinieken om klanten gewicht te laten verliezen. De middelen worden ook via websites verhandeld, bijvoorbeeld onder de naam Pregnyl.
Werking Pregnyl niet bewezen
Volgens de inspectie staat niet vast dat de middelen werken als afslankmedicijn. In
november van 2009 bleek in een uitzending van Kassa dat Pregnyl illegaal is. Hoofdinspecteur Josée Hansen van IGZ liet in Kassa weten dat “het gebruik van HCG als afslankpreparaat illegaal is. Het is een hormoonpreparaat om vrouwen te helpen zwanger te worden. Je mag dit geneesmiddel op doktersrecept niet voor een ander doeleind gebruiken. Dit heet off label use en dat is in dit geval niet toegestaan.”
"Niets illegaals"
In de speciale
afslankuitzending
van Kassa bleek dat Diana Gabriëls verkoopt in haar schoonheidskliniek en op haar webwinkel al tien jaar met veel succes HCG. Ze zegt niets illegaals te doen. “Al onze HCG is verkregen op doktersrecept. Het recept is uitgeschreven door een BIG-geregistreerde arts. Het recept gaat vervolgens naar de apotheek en die bestelt Pregnyl rechtstreeks bij de Nederlandse fabrikant Organon. En die levert het middel weer aan de apotheek en dan krijgen wij het. En wij hebben een verpleegkundige die Pregnyl verdund met fysiologisch zout en in kant en klare spuitjes stopt. Deze pakketjes worden gekoeld afgeleverd aan onze klanten in heel Nederland. We hebben al honderden mensen succesvol laten afslanken. Ik verkoop per week zo’n 250 HCG-kuren, dus er is geen sprake van een schaarste.”
Controle
Volgens hoofdinspecteur Josée Hansen mag deze constructie niet. Inspecteurs van de IGZ zullen de klinieken bezoeken voor controle. Een woordvoerder erkent dat de inspectie lang niet alle afslankklinieken kent. ,,We roepen mensen dan ook op om melding te maken van plaatsen waar de middelen worden verkocht. Dat kan ook via websites zijn.'' De IGZ waarschuwt al langer voor het gebruik van hormoonmedicijnen om af te vallen.
ANP/Kassa