Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boetes voor KPN en Vodafone

27-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kpn_vada.jpg
KPN en Vodafone krijgen boetes van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het overtreden van de regels voor netneutraliteit. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend. KPN moet 250.000 euro betalen en Vodafone 200.000 euro.
KPN blokkeerde vormen van internetbellen
KPN krijgt de boete omdat het op zijn gratis wifi-hotspots diensten blokkeerde, bijvoorbeeld sommige vormen van internetbellen. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.
Betaalzender HBO
Vodafone wordt bestraft omdat het klanten via een app naar betaalzender HBO liet kijken, zonder de daarbij verbruikte data in rekening te brengen. Op die manier stuurde het telecombedrijf zijn klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan, aldus de ACM.
Niet beperkt in de internetmogelijkheden
KPN stelde in een reactie dat het inderdaad de regels heeft overtreden, maar dat het zich slechts gedeeltelijk herkent in de feiten die de ACM opsomt. Verreweg het grootste deel van de gebruikers is volgens het telecomconcern niet beperkt in de internetmogelijkheden.
Daarbij gaat KPN er vanuit dat de meeste klanten de hotspots gebruiken voor surfen op internet, e-mail, social media, synchroniseren van de agenda en het luisteren van muziek. ,,Al deze toepassingen hebben altijd gewerkt op de gratis dienst, hierin is dus niemand beperkt'', aldus een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!