Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boete op aflossen hypotheek verboden

15-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
hypotheek 930 520
Mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten, kunnen geen hoge boete meer krijgen als ze hun schuld versneld aflossen. De bank kan alleen een vergoeding vragen voor directe kosten die ontstaan door het aflossen. Het AD meldt maandag dat de Europese Unie nieuwe regels heeft ingevoerd.
Het CDA wil dat het kabinet uitzoekt hoe banken omgaan met de nieuwe regels. De Vereniging Eigen Huis noemt het verbod een groot winstpunt.
Bron: AD/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

joepie 1
joepie 125 aug. 2016 - 8:11

heb per 1 juli hypotheek overgesloten met boete , hoe kan ik die terugvorderen ?

Rob30-06
Rob30-0615 aug. 2016 - 19:18

Het hele verhaal valt of staat met de openheid van banken in het laten zien welk percentage zij als winst en welke zij als kosten gaan zien in het nieuwe "boete" bedrag bij vervroegd aflossen .

JIW
JIW15 aug. 2016 - 16:04

Wat een onduidelijk bericht. De boete die bij vervroegde aflossing vooral in rekening wordt gebracht, heeft betrekking op het verschil dat de bank zou verdienen als je het contract tegen een hogere rente had doorbetaald en wat de bank nu denkt te verdienen op de ontvangen vervroegde aflossing. Dat lijken mij 'directe kosten'. Bij rentemiddeling claimt je bank dit bedrag - dat aanzienlijk is met de huidige lage rente en als je renteherzieningsdatum nog ver weg ligt - als boeterente. Ik lees hier niet dat die niet meer in rekening gebracht mag worden.

wvenend
wvenend15 aug. 2016 - 15:02

Waarom geld dit alleen voor nieuwe hypotheken,ik heb een rest schuld,deze moet ik eerst als boete betalen en daarna kan ik rente vermindering krijgen en moet ik het gehele bedrag alsnog aflossen tegen de lage rente,boeven zijn het.Oversluiten naar een andre MY heeft  dus ook geen zin,dat is nu de direktbank

arnoud_bosch
arnoud_bosch15 aug. 2016 - 14:33

Boeterente is hier dus een onjuist begrip.De netto inkoopkosten van de bank mogen dus niet hoger zijn dan de verkoopkosten van de resterende looptijd van een hypotheekcontact.Wel kan door Europese Wetgeving  niet meer een budget hypotheek worden verstrekt omdat de rente vast staat tot eind van de contractperiode ook bij vervroegd aflossen door verkoop van de woning.Tevens zal door deze wetgeving rentemiddeling met deze wetgeving niet meer tot de mogelijkheden vallen. Jammer dat VEH dit niet heeft vermeld.

Helderlicht
Helderlicht15 aug. 2016 - 14:28

Ik hoop echter niet dat dit zo een (halve) maatregel is waarbij de banken een vrijbrief krijgen omtrent de hoogte van hun gemaakte (administratieve) kosten

jan4073
jan407315 aug. 2016 - 14:15

Nederlands is niet mijn sterkste punt maar zoals ik het lees dan staat er toch echt als de mensen hun schuld versneld aflossen ten behoeve van een nieuwe hypotheek. M.a.w.: oversluiten. Alleen maar versneld aflossen zonder nieuwe hypotheek zal daar waarschijnlijk dus niet onder vallen.

MissQuick
MissQuick15 aug. 2016 - 13:26

..... Alleen voor nieuwe hypotheken....? Beteken toch eens iets voor de bestaande hypotheken!

gerrit250
gerrit25015 aug. 2016 - 13:13

Hoe weet ik of deze regel ook geldt voor bestaande hypotheken? Of geldt dit wellciht alleen voor nieuwe, nof=g af te sluiten, hypotheken?? Gerrit

anyawijchers
anyawijchers15 aug. 2016 - 13:04

Dit zou ook moeten gelden voor bestaande hypotheken èn leningen. Als ik vroeger, zo'n 30 jaar geleden, een lening snel afloste, kreeg ik de teveel in rekening gebracht rente terug. Dat is eerlijk. Een boete daarentegen is helemaal niet eerlijk: je wordt gestraft voor het versneld aflossen!

hansje klein
hansje klein15 aug. 2016 - 12:50

Prima. Uit dit bericht is niet af te leiden of de VEH het alleen maar een winstpunt vindt voor haar leden en/of zij zèlf actief hieraan als belangenbehartiger heeft meegewerkt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!