Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boekingplatforms gaan gegevens delen met Europese Commissie

06-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Data gegevens
Airbnb, Booking.com, Expedia en Tripadvisor gaan hun gegevens delen met de Europese Commissie. Consumenten kunnen op deze vier internationale websites accommodaties in het binnen- en buitenland boeken voor een vakantie. Het EU-bestuur noemt de overeenkomst een “mijlpaal”.
Elk kwartaal worden de gegevens ter beschikking gesteld aan het Europees statistiekenbureau Eurostat. De gegevens worden dan vervolgens gedeeld met publieke instellingen en overheden zodat er een betrouwbaar inzicht komt in het aantal kortetermijnboekingen via de platforms.

Handige oplossing maar ook zorgen

Volgens EU-commissaris Thierry Breton is een kortetermijnaccommodatie een handige oplossing voor toeristen en is het een inkomstenbron voor mensen. Maar Breton geeft ook aan dat er zorgen zijn over de impact op de lokale gemeenschap. De data zou overheidsinstanties de gelegenheid geven om “beter de ontwikkeling van de deeleconomie te begrijpen” en “op bewijsmateriaal gebaseerd beleid” te voeren.
Airbnb-woordvoerder Chris Lehane zegt dat de samenwerking ervoor zorgt dat steden de informatie krijgen die ze nodig hebben om vakantieverhuur effectief te reguleren. Veel gemeenten worstelen namelijk met overlast door toeristen en met illegaal verhuur van woningen.
De commissie benadrukt dat de privacy van mensen die geboekt hebben via een boekingsplatform wettelijk bescherm is door de EU. Dit geldt ook voor de verhuurder. De data die naar Eurostat wordt gestuurd mogen niets over de identiteit van huiseigenaren of individuele burgers onthullen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!