Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Blauwalg verpest steeds meer zwemwater

23 jul 2013
  •  
leestijd 1 minuut
zwemmen_openwater_03.jpg
Blauwalgbacteriën duiken in steeds meer open zwemwater in Nederland op. Dinsdag gold al voor 35 zwemplekken door het hele land een ernstige waarschuwing om in dat water te zwemmen. Op negen plaatsen is zelfs een zwemverbod ingesteld.
Risico's
Dat blijkt uit een overzicht op zwemwater.nl, een website die sinds dit jaar gezamenlijk wordt bijgehouden door alle waterbeheerders in Nederland.
Borden
Bij water waarvoor een waarschuwing is afgegeven, staan borden waarop wordt uitgelegd wat er aan de hand is. Zwemmen is niet aan te raden, maar mensen moeten zelf een besluit nemen. Jonge kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid moeten niet in dit water springen, raden de waterbeheerders aan.
Botulisme
Ook is op een aantal plekken al botulisme opgedoken of krijgen baders last van de zogenoemde zwemmersjeuk. Dergelijke soorten watervervuiling duiken vooral op bij heet en droog weer, als het water laag staat en flink opwarmt. ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!