Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bioproducten duurder bij natuurvoedingswinkel

22-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
supermarkt1_07.jpg
Consumenten die biologische producten bij een supermarkt kopen, zijn een stuk voordeliger uit dan bij een natuurvoedingswinkel. Biologische producten kosten in een natuurvoedingswinkel gemiddeld een kwart meer, blijkt uit een vrijdag gepubliceerde prijspeiling van de Consumentenbond.
Jumbo goedkoopst
De consumentenorganisatie vergeleek drie landelijke supermarktketens (Albert Heijn, Jumbo en Plus) en vier ketens van natuurvoedingswinkels (EkoPlaza, Marqt, Natuurwinkel en Estafette). Van de supermarkten is Jumbo het voordeligst voor biologische producten, bij de natuurvoedingswinkels is EkoPlaza het goedkoopst, concludeert de bond.
Prijzen
De Consumentenbond noteerde in oktober ruim 3000 prijzen van 150 veel verkochte biologische producten zoals kipfilet, melk, tomatensoep en yoghurt. Tussen biologische producten van de Jumbo, Albert Heijn en Plus zat slechts een minimaal prijsverschil, bij de biologische winkels was het prijsverschil tussen de goedkoopste winkel (EkoPlaza) en de duurste (Estafette) een stuk groter: zo’n 10 procent.
Verschil
Bij een aantal identieke producten werden opmerkelijke prijsverschillen geconstateerd. Hipp babyvoeding bijvoorbeeld kostte bij Jumbo 0,99 euro, terwijl de Natuurwinkel 1,35 euro rekende. En een reep melkchocolade van Bio+ kostte bij Jumbo 1,13 euro, terwijl dezelfde reep bij Marqt voor 1,69 euro in de schappen lag.
Reactie Estafette
Biologische eetwinkel Estafette herkent zich niet in dit beeld van de Consumentenbond. 'Wat Estafette betreft is dit niet het hele verhaal. Het is lastig merken / kwaliteiten op prijs te vergelijken, met als gemene deler dat de producten allemaal minstens biologisch zijn en zonder aspecten als kwaliteit, manier van produceren en beloning voor de boer hierin mee te nemen.
Bij Estafette bestaat een deel van de vergeleken artikelen uit A-merken van onze producenten en was bovendien maar liefst 20% van biodynamische kwaliteit, met het Demeter-keurmerk. De normen voor Demeter-producten gaan veel verder en zijn veel strenger dan die van biologische producten.' ANP/Estafette
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!