Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna 1 op 5 werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld

19-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2208 keer bekeken
  •  
geld vakantiegeld 1127
Bijna één op de vijf werkenden ontvangt dit jaar geen vakantiegeld, meldt vakbond CNV na onderzoek van Maurice de Hond. Deze deed naar eigen onderzoek onder een representatieve groep van 3500 werkenden. Dit zou betekenen dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen.

Vakantiegeld is volgens CNV wel een recht. "Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus."

Invloed coronacrisis op vakantiegeld

Met name de mensen die werken in de sectoren die het tijdens de coronacrisis zwaar te lijden hebben, krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd, ziet CNV. Zo is de grote uitschieter de evenementensector. In deze sector ontvangt 70 procent van de werkenden geen vakantiegeld. Verder krijgen medewerkers in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel volgens de bond vaak geen vakantiegeld.

Begrip voor ondernemers

De CNV begrijpt dat veel ondernemers in financieel zwaar weer verkeren, maar ziet ook dat de steun vanuit de overheid voor ondernemers royaal is. "Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is", geeft Fortuin aan. Ruim één op de drie ondervraagden heeft begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.

Ga niet akkoord met inleveren vakantiegeld

CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. "Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen", stelt Fortuin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!