Vakantiegeld is volgens CNV wel een recht. "Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus."
Met name de mensen die werken in de sectoren die het tijdens de coronacrisis zwaar te lijden hebben, krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd, ziet CNV. Zo is de grote uitschieter de evenementensector. In deze sector ontvangt 70 procent van de werkenden geen vakantiegeld. Verder krijgen medewerkers in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel volgens de bond vaak geen vakantiegeld.
De CNV begrijpt dat veel ondernemers in financieel zwaar weer verkeren, maar ziet ook dat de steun vanuit de overheid voor ondernemers royaal is. "Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is", geeft Fortuin aan. Ruim één op de drie ondervraagden heeft begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.
CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. "Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen", stelt Fortuin.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Klopt vakantiegeld is 8% van je salaris. Maar wat te doen als de werkgever dat geld echt niet heeft. Schrijf een brief aan je werkgever waarin je stelt dat je aanspraak blijft houden op je wettelijke vakantiegeld laat dat niet zonder commentaar passeren. Wordt je werkloos kun je altijd aantonen dat je nog een vordering hebt (had) op je werkgever ook als hij dan mogelijk inmiddels failliet is.
De doelgroep van het onderzoek was 'werkenden'. Dit zijn dus zowel werknemers in loondienst als ondernemers/zzp'ers. Ondernemers/zzp'ers krijgen nooit vakantiegeld, voor zover ik weet. Kan het niet zo zijn dat het aandeel zzp'ers in de groep 'werkenden' zoveel gegroeid is, dat als gevolg daarvan een groter aandeel van de groep werkenden geen vakantiegeld ontvangt? (Zelf ben ik overigens zelfstandige en zzp'er uit volle overtuiging. Ik heb nog nooit vakantiegeld ontvangen en verwacht dit ook niet.)
Regelmatig hoor en zie je op het journaal dat het zo goed gaat. Meer vacatures en minder werklozen. De smoes van corona is nog lang niet ten einde voor de werkgevers. Vangen van de overheid doen de werkgevers graag maar het personeel betalen ligt blijkbaar toch heel anders.
Vakantiegeld heb je recht op wand elke maand wordt hiervoor een bedrag gereserveerd vanuit je salaris.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!