Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Big Brother Award voor Kamer van Koophandel

23 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
telefoon appen koffie 930x520
De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt door de organisatie Bits of Freedom, die zich inzet voor privacy.
Alle bedrijven in Nederland moeten zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn niet alleen de grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf, maar ook zelfstandigen die vanuit huis werken. De Kamer van Koophandel verkoopt de gegevens van bedrijven door. Daardoor worden zzp'ers thuis aan de lopende band gebeld door bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit aanbieden. ,,Zzp'ers zijn echt heel erg boos op de Kamer van Koophandel. We leven in een samenleving waar steeds meer mensen zzp'er zijn, en die hebben allemaal last van de directe en vervelende manier waarop die bedrijven te werk gaan'', verklaart Bits of Freedom.

KvK wil 'zoeken naar oplossing'

De Kamer van Koophandel begrijpt ,,dat ondernemers hier hinder van ondervinden'' en wil daarom met de overheid zoeken naar een oplossing die ondernemers kan ,,beschermen tegen deze ongewenste benadering''. In de wet staat dat contactgegevens van bedrijven openbaar moeten zijn, omdat iedereen moet kunnen nagaan met wie hij of zij zaken doet. Mensen kunnen zo fraude en oplichting voorkomen, aldus de Kamer.

Belastingdienst en Facebook

De twee andere genomineerden waren de Belastingdienst en Facebook. De fiscus verwerkt het burgerservicenummer (bsn) van zzp'ers in hun verplichte btw-nummer. Als het bsn in verkeerde handen valt, kan het worden gebruikt voor identiteitsfraude. Facebook kon de prijs winnen voor het privacyschandaal rond de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die kwamen in handen van een schimmig onderzoeksbureau. Daarnaast gebruikt Facebook de telefoonnummers van gebruikers om ze gericht advertenties te laten zien.
De Big Brother Award ging vorig jaar naar het kabinet voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).
Bits of Freedom reikte ook een Expertprijs uit. Die ging naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De manier waarop hij zorgfraude wil aanpakken, schendt volgens de jury het beroepsgeheim waar artsen zich aan moeten houden. Kirsten Fiedler van de organisatie European Digital Rights kreeg een positieve prijs, de Felipe Rodriguez Award, voor haar inzet voor privacy. ANP
Bekijk het item dat Kassa in 2017 maakte over het openbaar handelsregister. De verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel is veel zzpers echter een doorn in het oog. Want hun thuisadres en telefoonnummer zijn dan met een druk op een knop te vinden via het openbaar handelsregister. Met als gevolg verkopers aan de deur en telefoon. En dat is nog niet alles. Want het btw-nummer dat zzpers krijgen na hun inschrijving in het handelsregister bestaat uit hun bsn-nummer en dat kan leiden tot identiteitsfraude.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gewicht
gewicht24 jan 2019 - 10:21

Openbaar O.K.,logisch, maar waarom niet tegen een kostenvergoeding per contactgegeven ? Zodanig dat het opvragen van hele adresbestanden te duur wordt en niet interessant meer is voor promotie doeleinden. Inderdaad de K.v.K zal dan een andere bron van inkomsten moeten zoeken.