Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Beveiliging overheidssites blijft ondermaats

10-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
De beveiliging van overheidswebsites laat nog altijd te wensen over. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van Open State Foundation. Ruim de helft van de websites biedt geen beveiligde verbinding, die kan voorkomen dat kwaadwillenden informatie kunnen bemachtigen.
De helft niet veilig
In december 2016 onderzocht de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een transparante overheid, 1816 domeinen van de overheid. Toen was van 44 procent de beveiliging van de verbinding niet op orde. Het afgelopen kwartaal werd opnieuw een meting gedaan. Er werden 1843 domeinen onderzocht en iets meer dan de helft (52 procent) daarvan had de versleuteling van het verkeer naar de website op orde. Bij negentig websites is wel sprake van een beveiligde https-verbinding, maar blijkt die niet goed te zijn opgezet, zodat de beveiliging niet correct werkt.
Waterschappen goed beveiligd
Uit het vervolgonderzoek van Open State Foundation blijkt dat vooral waterschappen werk hebben gemaakt van de beveiliging. Van die websites is inmiddels driekwart goed beveiligd. Ook hebben tien provincies de beveiliging op orde; dat waren er zeven. Bij de websites van gemeentes steeg het aantal goed ingestelde website van 59 naar 72 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!