Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Betere bescherming gedetacheerde werknemers

15-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werknemer_30.jpg
Europese burgers die tijdelijk in een andere EU-land werken krijgen betere bescherming. Woensdag stemde het Europees Parlement in Straatsburg in met de voorstellen om uitbuiting, onderbetaling en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Er was al een principe-akkoord met de EU-lidstaten.
Misstanden
Met de regels moet worden voorkomen dat van dergelijke gedetacheerde werknemers misbruik wordt gemaakt door bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Met name in de bouwsector zijn er misstanden omtrent uurloon en vakantiedagen.
Controles
EU-lidstaten moeten beter gaan controleren of werkgevers zich aan de wet houden als ze werknemers over de grens laten werken. Ook gaan inspectiediensten meer en sneller informatie uitwisselen. Controles blijven in handen van de landen zelf.
Europese aanpak
SP-Europarlementariër Dennis de Jong is tegen de nieuwe regels omdat ,,deze geen garantie biedt voor gelijk loon voor gelijk werk''. Er blijft volgens hem te veel ruimte voor uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt.
Aantal gedetacheerde werknemers
In Nederland werken naar schatting ruim 100.000 gedetacheerde EU-burgers, voor een aanzienlijk deel grenswerkers. Voor de hele unie gaat het om zo'n 1,2 miljoen burgers. Daarvan werkt een kwart in de bouw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!