Betaal jij regelmatig met contant geld? De komende vijf jaar hoeven consumenten daar niet extra voor te betalen, zolang de jaarlijkse opnamelimiet niet groter is dan de bovengrens. En ook deze bovengrens gaat omhoog, van 12.000 euro naar 17.500 euro. Dat is het resultaat van het Convenant Contant Geld, waar de Consumentenbond afspraken over heeft gemaakt met De Nederlandsche Bank (DNB), het Ministerie van Financiën en de bankensector.
ABN AMRO was vorig jaar de eerste bank die aankondigde dat klanten voortaan extra moesten betalen als zij grote sommen contant geld opnamen. De jaarlijkse limiet voor reguliere klanten was vastgesteld op 10.000 euro. Neem je in een jaar meer contant geld op? Dan betaalde je voortaan 5 euro per transactie zodra deze bovengrens is overschreden.
Dit besluit was aanleiding voor de nodige kritiek: verschillende partijen waren van mening dat de toegankelijkheid van contant geld hierdoor onder druk kwam te staan. Want hoewel Nederlandse consumenten steeds meer digitaal betalen, werd contant geld alsnog in ruim twintig procent van alle betalingen die vorig jaar plaatsvonden gebruikt als betaalmiddel, aldus deze factsheet van Betaalvereniging Nederland.
ABN AMRO verhoogde de limiet na kritiek van de Consumentenbond naar 12.000 euro per jaar, maar ook dat vond de bond onvoldoende.
In het nieuw afgesloten Convenant Contant Geld is afgesproken dat ABN de jaarlijkse limiet verhoogt naar 17.500 euro. Pas als deze grens wordt overschreden, betalen consumenten aanvullende transactiekosten per opname.
Voor doorsnee consumenten betekent dit dat zij toegang houden tot contant geld zonder extra transactiekosten te moeten betalen: omgerekend gaat het maandelijks om een bedrag van net geen 1500 euro. Voor de meeste mensen ruim voldoende om de maandelijkse boodschappen mee te kunnen betalen, is kort gezegd het uitgangspunt.
En daarmee blijft de toegankelijkheid van contant geld de komende jaren gewaarborgd, want het convenant is van kracht tot 7 april 2027. In de eurozone is contant geld in de vorm van bankbiljetten en muntgeld nu eenmaal een wettig betaalmiddel, en dat moet zo blijven. De Consumentenbond stelt: "Iedereen die dat wil moet gebruik kunnen maken van cash."
In het convenant is verder vastgelegd dat de tarieven voor het opnemen en storten van eurobiljetten en -munten zijn bevroren tot juli 2023. Dat betekent dat banken deze tarieven gedurende deze periode niet mogen verhogen. Wél mogen ze besluiten om deze tarieven te verlagen, want dat is in het voordeel van de consument.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over "het minimumaantal, de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van geldautomaten". Aan de wens om contant geld voor iedereen toegankelijk te houden kan immers alleen worden voldaan als er ook voldoende geldautomaten zijn.
Bron: Betaalvereniging Nederland, Consumentenbond
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"Cash is king" Maar dat maakt ons niet afhankelijk genoeg dus het moet weg. En digitale cash alternatieven die dus decentraal opereren worden ook goed zwart gemaakt want men moet uiteindelijk aan de digitale staatsmunt die volledig te traceren is en daarmee je privacy uit het raam gooit. "Hé die gast gaat tegen de stroom in.. hij heeft wartner (ed) gekocht zie ik hier.. instueer de trollen om een 'wrattenkop' pest aanslag te starten....... Succes hij heeft zelfmoord gepleegd."
Je kunt dus 1458,33 euro per maand contant opnemen en uitgeven zonder extra kosten.
Het is totale onzin dat er bijna niemand meer contant geld heeft. Er staan nogsteeds rijen mensen bij geld automaten. Het gebeurd nogal eens dat er een pinstoring is dan moet je wel met contant geld betalen. Taxichauffers krijgen ook nog contant geld. Volgens mij wordt expres vertelt dat contant geld bijna niet meer wordt gebruikt terwijl het tegendeel waar is. En ja men zit al in een wurggreep vd banken want je moet wel een rekening hebben waar je salaris op wordt gestort etc en daar wordt flink misbruik van gemaakt want elke maand wordt er 5 euro gerekend voor gebruik bankpas en bankieren. Stel dat er een miljoen mensen een rekening hebben van bv de ING dan komt daar 5 miljoen pm binnen dat is 60 miljoen per jaar voor alleen maar gebruik van bankpas en bankieren...
Jij bent het gevalletje apart. Als je nou meer de deur uit zou komen dan zal je zien dat cash toch nog veel gebruikt wordt, ik kan hier eindeloos voorbeelden geven, maar dat zal jij toch niet snappen. Wat ik vooral vervelend vind is, dat mensen maar steeds prima vinden! Je betaalt al kosten voor je rekening (minstens 2.50 pm) en banken die van jouw geld extra geld mee verdienen nogeens trucjes verzinnen om nog meer geld te verdienen van hun klanten, terwijl de diensten zelfde niveau blijven. Dus hou op met hersenloos alles maar te accepteren. En dat wit was excuus is allang doorgeprikt.
Ik denk eerder dat de mensen die, om welke legitiem(!) persoonlijke reden dan ook, veel contant willen/moeten betalen de gevalletjes apart zijn. Want wanneer dat niet zo was dan was dit 'probleem' er niet.
Je heb helemaal gelijk. Ik zelf betaal 5 euro pm aan gebruik passen en bankieren. Stel dat bv de ING een miljoen klanten heb a 5 euro pm dat is 5 miljoen pm en dus 60 miljoen per jaar alleen voor het gebruik van een stukje plastic en bankieren.....
Ik moet zelfs cash in huis hebben; voor bezorgen van medicijnen moet ik 'bijbetalen' en dat kan alleen maar cash. Zo ook de glazenwasser, vrijwilligers die me van A naar B brengen kosten uiteraard ook geld. En, ook uiteraard: niemand van deze mensen lopen rond met een pinapparaat. En Geboren Amsterdammer, stop nu eens met je "Nationale Bank". Die komt er niet. En je BSN je bankrekening? Je moet niet 'gekker' willen.
Geachte Tenormin, Bij een Nationale Bank kan de overheid besluiten om een betaalrekening gratis te houden. Nu beslissen de commerciële banken om het steeds duurder te maken.
Nou nee, persoonlijk vind ik het alleen maar lastig, dat contante geld..... Heel soms, niet vaker dan 5 keer per jaar, komt het wel eens voor dat het nodig is, omdat de ontvangende partij geen andere optie biedt.... DAN ben ik, anno 2022, redelijk ontevreden. Bedrijven hebben het, voor hun zakelijke betalingen, ook niet nodig lijkt me. Privé-personen kunnen redenen hebben om contant te willen (moeten...) betalen. Meestal is dat vanwege een vorm van 'er is niet zo veel geld en men wil de contrôle houden'. Prima! Maar die 17.500 (wellicht zelfs 12.000) per jaar is dan toch wel genoeg?
De commerciële banken hebben te veel macht. Het wordt tijd voor een Nationale Bank zonder winstoogmerk. Een betaalrekening is daar gratis en je kunt kosteloos je eigen contante geld opnemen. Je burgerservicenummer wordt je bankrekeningnummer.
Dat laatste is onverstandig. Het verstrekken van je BSN is streng gereguleerd.
En wie betaalt die PIN-automaten ? Jan Doedel, die er geen gebruik van maakt vooral ?
Het BSN nummer gebruiken als bankrekeingnummer is handig voor als je recht hebt op toeslagen en zo kan zwart geld en criminele praktijken worden aangepakt.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!