Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Betaalde doorschakeldiensten voor gratis telefoonnummers binnenkort verboden

23-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3561 keer bekeken
  •  
Bellen 1127

Bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis telefoonnummers moeten vanaf volgende maand oppassen. Vanaf 16 december zijn doorschakeldiensten naar 0800-nummers, die je kosteloos kunt bellen, verboden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan aanbieders actief te gaan controleren.

Mensen die via een zoekmachine opzoeken hoe ze bijvoorbeeld naar de GGD of Belastingdienst kunnen bellen, komen vaak uit bij advertenties voor betaalde telefoonnummers die naar de gratis 0800-nummers staan doorgeschakeld. 

Volgens de ACM hebben bellers vaak niet door dat ze via een betaald telefoonnummer bellen, ook als de doorschakeldiensten aangeven welke kosten eraan verbonden zijn. Vaak is het tarief zo'n 1 euro per minuut.

Overheid legt betaald doorschakelen aan banden

De overheid legt het tegen betaling doorschakelen naar andere instanties via telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909 ook aan banden. Deze praktijk wordt vrijwel geheel verboden, meldt de ACM.

Enkele betaalde doorschakelnummers nog wel toegestaan

Betaalde doorschakelnummers die beginnen met 18 blijven wel toegestaan, behalve naar 0800-nummers. Deze doorschakeldiensten krijgen wel te maken met strengere regels. Deze 18-nummers doen vaak dienst als te bellen telefoonboek voor mensen die moeite hebben met het online zoeken naar telefoonnummers.

Als houders van de telefoonnummers de regels overtreden, kan de ACM een last onder dwangsom of een boete opleggen. Ook kan de toezichthouder de telefoonnummers afpakken van doorschakeldiensten. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

rduivenbooden
rduivenbooden3 dec. 2022 - 13:14

Half november heb ik per ongeluk zo'n dienst gevraagd en toen ik er achter kwam dat ik bijna 30 E. moest betalen direct ge-annuleerd. Storneren lukte eerst niet, maar een week later wel gelukkig !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!