Kassa

Bestolen tijdens je reis? Dit kun je doen

25-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1360 keer bekeken
  •  
reis bagage waardevolle spullen 1127
We trekken er graag op uit. Vorig jaar gingen Nederlanders gemiddeld zo’n drie keer, korter of langer, op vakantie. Vaak neem je tal van waardevolle spullen mee. Je smartphone, eventueel een laptop of tablet, je paspoort. Dieven zijn helaas in van alles geïnteresseerd. Wat kun je het beste doen als je onverhoopt op reis wordt bestolen?
Het is natuurlijk een flinke domper op je vakantievreugde als je slachtoffer wordt van diefstal. Is er iets waardevols weg? Dan kun je deze stappen ondernemen.

Paspoort of id-bewijs kwijt in Nederland?

Aangifte doen bij de politie hoeft niet meer als je in eigen land je id-bewijs of paspoort afhandig wordt gemaakt. Wel moet je een 'verklaring van vermissing' afleggen bij je gemeente. Dit is nodig om misbruik van je oude reisdocument tegen te gaan. De verklaring is ook nodig voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Pas of id-bewijs gestolen in buitenland?

Wordt je identiteitskaart of paspoort in het buitenland gestolen? Of raakt deze vermist? Dan moet je wél aangifte doen bij de politie. Laat een proces-verbaal opmaken. Vul daarnaast in de ambassade of het consulaat een verklaring van vermissing in. Die kan je dan een nooddocument geven. Terug in eigen land kun je vervolgens naar de gemeente stappen (zie de vorige tip!).

Is je bankpas ontvreemd?

Als je bankpas is gestolen, probeer dan dieven voor te zijn zodat je rekening niet wordt leeggehaald. Neem contact op met je bank, zodat de pas wordt geblokkeerd. Dit kan telefonisch, via internetbankieren of de app van je bank. Zodra dit is gebeurd, kun je een nieuwe aanvragen.

Schakel je reisverzekering in

Is je zonnebril, telefoon of ander waardevol artikel gestolen? Maak melding bij je reisverzekering en vul het schadeformulier in. Soms wordt er gevraagd om aanvullend bewijs, van bijvoorbeeld de aangifte van de diefstal. Daarvoor moet je langs bij de politie ter plaatse. Vraag om de kopie van de aangifte of het proces-verbaal. Let op: diefstal van smartphones wordt niet altijd gedekt door je reisverzekering. Controleer de polisvoorwaarden goed. Lees ook dit artikel!

Controleer je inboedelverzekering

Ben je in eigen land op vakantie? Een reisverzekering is soms dan niet nodig. Om dit te bepalen moet je eerst controleren hoe jouw inboedel is verzekerd. Vergoedt je inboedelverzekering standaard ook je spullen op een vakantieverblijf? Of heb je een buitenhuisdekking afgesloten bij de inboedelverzekering? Dan is een reisverzekering voor je bagage niet nodig. Zie ook:

Laptop mee? Check de dekking

Gaat er een laptop of andere waardevolle elektronica mee op je reis? Loop de voorwaarden van je reispolis na. Als er bijvoorbeeld een maximale dekking is van een paar honderd euro is, overweeg dan om je dekking uit te breiden. Je premie gaat dan wel (flink) omhoog. Bij sommige verzekeraars kun je een speciale laptopverzekering afsluiten.
Bronnen: Politie.nl, Geld.nl, Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!