Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Besparen? Elektrisch sluipverbruik kost je honderden euro’s per jaar

09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16651 keer bekeken
  •  
geld_energie_20220909

We hebben steeds meer apparaten in huis die ook steeds meer energiekosten. Om hierop te besparen is het slim om de stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen wanneer je ze niet gebruikt. Door dit zogenaamde sluipverbruik tot een minimum te verwerken, bespaar je zo honderden euro’s per jaar, zo meldt NU.nl.

Apparaten zoals internetmodems, wifirouters, deurbel- en beveiligingscamera’s en wekkerradio’s verbruiken altijd stroom. Door de stekker van deze apparaten uit het stopcontact te trekken wanneer ze niet gebruikt worden, kan enorm bespaard worden.

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Oude koelkasten

Volgens Marlon Mintjes, woordvoerder van Milieu Centraal, zijn oude koelkasten in Nederland de grootste sluipverbruikers van elektriciteit. Veel huishoudens hebben volgens Mintjes een koelkast van tien jaar of ouder in huis staan. “Het is de moeite waard om deze te vervangen voor een nieuw, energiezuiniger exemplaar.”

Volgens Milieu Centraal heeft een op de vijf huishoudens ook nog eens een tweede koelkast. Vaak wordt die alleen gebruikt voor feestjes, maar staat de koelkast het hele jaar door aan. 

Door deze uit het stopcontact te trekken bespaar je zo'n 380 kilowattuur aan stroom per jaar. Op basis van de huidige energieprijzen scheelt dat ruim 220 euro aan stroomkosten per jaar.

Standby-modus kost veel geld

Ook de standby-modus is een stiekeme verbruiker. Diverse apparaten, waaronder tv-ontvangers en spelcomputers, hebben een handige standby-functie, waardoor ze snel opstarten. Maar in stand-by verbruiken deze apparaten stiekem veel stroom.

De Xbox-spelcomputer heeft bijvoorbeeld zo'n stand-bystand. In deze stand verbruikt de spelcomputer 11 tot 13 watt per uur. Dat komt neer op 70 euro per jaar om de Xbox snel op te kunnen starten.

Is het nodig dat apparaten altijd aan staan?

Recente Europese regelgeving heeft het maximale sluipverbruik van apparaten aan banden gelegd. Uitgeschakelde apparaten waarvan de stekker in het stopcontact zit, mogen maximaal 0,5 watt aan stroom per uur verbruiken. Deze regelgeving geldt echter niet voor een standby-modus of apparaten die aan staan.

Het kan dus zeker helpen om te kijken welke apparaten op stand-by staan en of dat echt nodig is. Apparaten die niet dagelijks gebruikt worden, kunnen beter helemaal uitgeschakeld worden. "Het is nog beter om de stekker uit het stopcontact te trekken. Ook een stekkerdoos met een aan-uitschakelaar kan uitkomst bieden", aldus Mintjes.

Nieuwe apparaten hebben vaak een lager energieverbruik

Bovendien onderstreept Milieu Centraal dat het in sommige gevallen kan lonen om oude, minder zuinige apparaten te vervangen door nieuwe. Nieuwe apparaten moeten namelijk aan strengere eisen voldoen.

Zo zijn de verouderde halogeenlampjes ook energieslurpers. Inmiddels mogen deze, net zoals gloeilampen, niet meer verkocht worden. "Gelukkig zijn er nu ook al LED-lampjes die in deze spotjes passen. Daarmee kan veel energie bespaard worden" aldus Mintjes.

“Koop op maat”

Volgens Milieu Centraal is "koop op maat" de gouden tip om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Een supergrote televisie in een kleine huiskamer is pure energieverspilling. Als je de aanschaf van apparaten afstemt op het huis en het aantal personen in het huishouden, kun je ongemerkt veel energie besparen.

Bron: NU.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

praat mee
praat mee9 sep. 2022 - 16:02

mijn koelkast van 30 jaar oud,deed het niet meer, thermostaat vervangen en euvel was opgelost. We hebben er een meter tussen geplaatst en na 68 dagen bleek het gemiddelde verbruik 0,4125 KW per dag terwijl het buiten meer dan 30 graden was. Wat kan ik besparen met een nieuwe koelkast van 398 liter?

1 Reactie
CPV
CPV10 sep. 2022 - 11:43

Op die vraag heb ik geen antwoord. Als je weet wat de nieuwe verbruikt, kun je het verschil uitrekenen. Overigens verbruikt je koelkast 0,4125 *kWh* per dag.

CPV
CPV9 sep. 2022 - 15:05

"Watt per uur, Wh, is op zich een juiste term." Wh is Watt x uur, niet Watt per uur. Watt is vermogen, Wh of kWh is energie. Vermogen is energie per tijdseenheid. Zoals Robbie zegt: iets wat 10 Watt verbruikt, verbruikt 10Wh per uur, ofwel 0,01kWh per uur.

2 Reacties
praat mee
praat mee9 sep. 2022 - 17:16

hallo techneut,geef dan een antwoord op mijn vraag

@HENK@
@HENK@11 sep. 2022 - 15:45

dus een koelkast kan volgens u in 68 dagen geen 28050 watt gebruikt hebben en dus gemiddeld zo'n 412,5 watt per dag (ofwel 0,0171875 kWh) gebruiken????

Robbie-1960
Robbie-19609 sep. 2022 - 12:52

Sommige ideeën zijn handig , andere vrij kansloos. Vervang bv al je lampen, door LED lampen, vooral die vaak uren achter elkaar aan staan. Ik ga echter niet mijn router steeds uit het stopcontact halen, want mijn hele huis draait op WIFI. Ik ga ook niet een oude inbouwkoelkast vervangen voor een nieuwe , die € 1200,00 kost , allen omdat die nieuwe misschien iets zuiniger is. Ook ga ik niet alle stekkers lostrekken als ik naar bed ga, want A. die dingen liggen vaak uit het zicht achter een kast, of B. daar heb ik 's-nachts geen zin meer in als ik naar bed ga. Wel zet ik m'n mediaspeler van Ziggo op standby, maar ik zag dat dit ook maar 1 Watt scheelt, dus schiet eigenlijk ook niet echt op. Telefoon/tablet opladen doe ik 's-nachts dus laders haal ik overdag uit stopcontact. Omvormer zonnepanelen, zet ik ook niet uit 's-nachts, want dan vergeet ik 'm geheid de volgende ochtend weer aan te zetten en dat is veel kostbaarder. Ga wel zo min mogelijk thuis werken, want daar kun je serieus energie mee besparen. Koop ook vooral geen elektrische auto, want die is nu al duurder dan een Diesel. Veel succes allemaal met besparen .

CPV
CPV9 sep. 2022 - 10:40

Een verbruik van "watt per uur" is onzinnig. Kunnen technische verhalen niet eens door een technisch deskundige nagekeken worden?

4 Reacties
JannyBoe
JannyBoe9 sep. 2022 - 10:58

Niks mis met die term. Klopt gewoon.

Robbie-1960
Robbie-19609 sep. 2022 - 12:35

Nee klopt idd geen reet van. Iets wat 10 watt gebruikt, gebruikt in een uur 0.01 kWh en per 24 uur 0.24 kWh

JannyBoe
JannyBoe9 sep. 2022 - 13:17

Dat omrekenen naar kWh kun je doen maar waarom zou je? Watt per uur, Wh, is op zich een juiste term.

CPV
CPV9 sep. 2022 - 15:13

"Watt per uur, Wh, is op zich een juiste term." Wh is Watt x uur, niet Watt per uur. Watt is vermogen, Wh of kWh is energie. Vermogen is energie per tijdseenheid. Zoals Robbie zegt: iets wat 10 Watt verbruikt, verbruikt 10Wh per uur, ofwel 0,01kWh per uur.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!