Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Beschermende maatregelen tegen vuurwerk

29-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurwerk_14.jpg
Met de jaarwisseling in aantocht wordt her en der actie ondernomen om mens en goed te beschermen tegen de gevolgen van vuurwerk.
Zo is TNT begonnen met het tijdelijk weghalen van circa vierduizend brievenbussen die vanwege hun plek verhoogd risico lopen met vuurwerk te worden opgeblazen. In totaal staan er 19.000 TNT-brievenbussen in het land. De brievenbussen worden op 2 januari weer teruggeplaatst.. Parkeerautomaten in Amsterdam en Utrecht krijgen een beschermkap tegen vuurwerk. In de hoofdstad gaat het om ongeveer 2200 van de 3700 parkeerautomaten. In de binnenstad van Utrecht worden alle parkeerautomaten van een kap voorzien en in de buitenwijken een deel. Na de jaarwisseling moet overal weer worden betaald. Op de website van de gemeente Utrecht kunnen potentiële raddraaiers alvast zien wat hun te wachten staat. Een verkeersbord vervangen kost 100 euro, een prullenbak 550 euro. Voor het opblazen van een ondergrondse container moet de dader maar liefst 5000 euro neertellen. In Amsterdam wordt ook straatmeubilair als vuilnisbakken beschermd tegen vandalisme rond de jaarwisseling.
Vuurwerkslachtoffers
In twee nieuwe campagnefilms van Stichting Consument & Veiligheid spelen de Benidorm Bastards de hoofdrol. De bejaarde tv-helden laten zien dat stunten met vuurwerk geen goed idee is. De films op Facebook en Youtube richten zich vooral op kinderen en jongeren die op oudejaarsdag al vroeg vuurwerk afsteken en op nieuwjaarsdag met zwerfvuurwerk aan de gang gaan Vorig jaar werden buiten de oudejaarsnacht om ruim vierhonderd vuurwerkslachtoffers behandeld op spoedeisende afdelingen van ziekenhuis. Woensdag begint de verkoop van vuurwerk. De GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) stoppen met hun lobby voor een landelijk verbod op vuurwerk. Na er drie jaar mee bezig te zijn geweest, zijn de twee lokale politici tot de conclusie gekomen dat het politieke draagvlak te klein is en de maatschappelijke weerstand te groot. Amsterdam zal in tegenstelling tot onder meer Den Haag en Rotterdam geen gebiedsverboden opleggen om onrust in de stad tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Amsterdam houdt het bij het toepassen van het zogenoemde supersnelrecht. Ook Utrecht heeft die mogelijkheid achter de hand.. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!