Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stopzetten kinderopvangtoeslag was onrechtmatig

05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kinderopvangtoeslag.jpg
Staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) geeft op aandringen van de Tweede Kamer toe dat de fiscus onrechtmatig heeft gehandeld met het stopzetten van de kinderopvangtoeslag voor honderden ouders.
Het onrechtmatig verklaren van het handelen van de Belastingdienst was belangrijk voor de Kamer, omdat de term juridisch zwaarder weegt dan bijvoorbeeld "onbehoorlijk". Snel onderstreepte overigens dat alleen het stopzetten daadwerkelijk onrechtmatig was.

Door het stof

In een zwaar debat over het stopzetten van de toeslag ging de staatssecretaris opnieuw door het stof. De Kamer oordeelde vernietigend over het handelen van de Belastingdienst de afgelopen jaren in de toeslagenaffaire. De fiscus moet de gedupeerde ouders zo snel mogelijk tegemoetkomen en de staatssecretaris moet erop toezien dat de onderste steen boven komt in de zaak.

Schadevergoedingen

Hoewel Snel streeft naar een oplossing en snelle afhandeling voor de gedupeerden, wil hij geen officiële belofte doen. Ook kan hij niet toezeggen direct werk te maken van de schadevergoedingen. Hij vraagt om begrip van de Kamer voor het feit dat het afhandelen van de schadevergoedingen tijd kan kosten, omdat dit volgens de regels moet worden gedaan. Dit stuit op verzet van een deel van de Kamer, omdat de ouders juist in de problemen zijn gekomen omdat er wetten zijn overtreden.

Klokkenluiders

De toeslagenaffaire wordt onderzocht door een commissie onder leiding van oud-vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner. Snel wil ook rekening houden met de bevindingen van de commissie, die in oktober worden verwacht. Hij zegt de Kamer toe dat hij ook in de tussentijd voortgang wil maken met de schadevergoedingen. "We gaan heus niet op onze handen zitten tot er een advies ligt."
Snel probeerde ook de zorgen van de Tweede Kamer over de omgang met klokkenluiders weg te nemen, maar kon niet ingaan op individuele kwesties. De Kamer wilde opheldering over het bericht dat een klokkenluider die informatie over de affaire had gelekt op non-actief was gezet. Snel liet uiteindelijk doorschemeren dat er geen maatregelen worden genomen tegen de klokkenluider. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!