Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bekeuringen voor zwemmen in rivieren

16-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwemmen_vrienden.jpg
Het is mooi weer en het rivierwater staat vrij laag. Daardoor ontstaan overal langs de oevers rivierstrandjes, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op dagjesmensen. ,,Maar zwemmen in de rivieren is gevaarlijk en ook verboden'', zo waarschuwen dinsdag diverse waterbeheerders.
Schepen en draaikolken
Schippers van vrachtschepen torenen hoog boven het water uit en zien een zwemmer in de rivier niet. Door de scheepvaart ontstaat een sterke zuiging in het water die zelfs sterke zwemmers onder water sleurt. Ook kunnen er door de stroming van het water zomaar draaikolken ontstaan, terwijl tussen de kribben die in de vaargeul steken steeds onderstroming is. Dat maakt ook pootjebaden gevaarlijk.
Duiken in Nijmegen
In Nijmegen is deze hele week een festival langs de Waal in het kader van de Vierdaagsefeesten. De organisatie heeft op advies van Rijkswaterstaat extra beveiligers ingehuurd, die de hele dag festivalgangers waarschuwen dat ze niet in de rivier mogen springen. ,,En al helemaal niet met een slokje op natuurlijk'', aldus de organisatie. Maar ondanks de waarschuwingen laten veel ouders hun kinderen toch in het water spelen en nemen ouderen zelf regelmatig een duik.
Bekeuringen
,,Wij gaan bekeuringen uitdelen'', meldt waterschap Rijn en IJssel, verantwoordelijk voor onder andere de Oude IJssel. ,,Met name jongeren blijven van de bruggen springen en duiken. Het is een overtreding en we gaan er nu extra op letten.'' Ook andere waterbeheerders houden bruggen, dammen en sluizen in de gaten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!