Kassa

Bazen slordig met jeugd tijdens vakantiewerk

22-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
handschud_05.jpg
Werkgevers gaan vaak slordig om met regels voor kinderen en jongeren met een vakantiebaantje. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie, waarbij vorig jaar 717 inspecties werden verricht in vooral de horeca, bij supermarkten en in de land- en tuinbouw.
In de horeca bleek 60 procent van de ondernemers zich niet te houden aan regels over werk- en rusttijden voor jongeren. In de land- en tuinbouw bleek de helft van de bazen in de fout te gaan, met name door kinderen met gewassen te laten werken die korter dan twee weken daarvoor waren behandeld met beschermingsmiddelen.
Gevaar
Tijdens de controles werd twee keer het werk stilgelegd wegens acuut gevaar voor medewerkers. In totaal werden 55 boetes en 661 waarschuwingen uitgedeeld. Bijna twee derde van de overtredingen had te maken met werk- en rusttijden. Boetes werden onder meer opgelegd, omdat jongeren te laat 's avonds aan het werk waren.
Boetes
Verder werden boetes opgelegd, omdat kinderen voor hen verboden werk deden. Daarbij gaat het om het zelfstandig werken aan een kassa, het bedienen van industriële afwasmachines of kinderen in een kas waar ze bloot kunnen staan aan gewasbeschermingsmiddelen.
Voorlichting
Dit jaar besteedt de Arbeidsinspectie in voorlichting extra aandacht aan werken met jeugd. Volgens de overheid is een bijbaantje voor 13- tot 18-jarigen goed om werkervaring op te doen, maar gelden er strenge regels ter bescherming van hun gezondheid, ontwikkeling en schoolprestaties. FNV Jong vreest voor de veiligheid van vakantiewerkers. De jongerenvakbond noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet bij bezuinigingen op het overheidsapparaat ook wil besparen op de Arbeidsinspectie.
Tweederde werkt
Van de jongeren die op school zitten of studeren, heeft ongeveer tweederde een bijbaan of vakantiebaan. Een derde van hen werkt in de detailhandel als winkelbediende, vakkenvuller of kassamedewerker. Verder werkt de jeugd veel in de horeca, land- en tuinbouw, als schoonmaker in de thuiszorg en als krantenbezorger.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!